Vieru Igor

Igor Vieru s-a născut la 23 decembrie 1923 în satul Cernoleuca, Dondușeni în familia lui Dumitru Vieru, un împătimit al desenului și Ana, îndrăgostită de arta populară. Absolvește școala primară din sat, apoi gimnaziul din Climăuți. Vicisitudinile vieții îl determină să abandoneze învățătura și să plece la muncă în Romînia. A revenit la baștină în 1944 cu două valize de cărți. Se angajează învățător de limba franceză la școala din Horodiște.

Primele creații a lui Igor Vieru au fost executate pe sticlă. Picturile acestea repezentau diferite imagini din viață pe care învățătorul Igor Vieru le demonstra elevilor pentru a le cultiva gustul estetic.

În 1946 Igor Vieru se înscrie direct în anul trei la Școala de Arte Plastice I.Repin din Chişinău pe care o absolvește în 1949. Doi ani pofesează ca pedagog la școala de pictură din Călărași.

În pictură s-a afirmat prin lucrarea „Ion Creangă ascultă basmele unui ţăran" (1954). Această lucrare îl ajută să-și croiască propria cale spre Uniunea artiștilor plastici al carei membru devine. Din 1957 se stabilește cu traiul la Chișinău. Un timp lucrează la revista "Chipăruș". Mai tîrziu e numit director al Muzeului de arte plastice din Chișinău, apoi expert al comisiei de atestare a lucrarilor de arta pentru expoziții. Urmează compoziţiile: „La împărţirea pămîntului" (1957) şi „În ajunul răscoalei" (1963), apoi tablourile: „Primăvara" (1961), „În satul natal" (1964), „Vetre calde" (1966), care se impun printr-un colorit proaspăt şi original. Vin apoi o serie de triptice: „Ctitorii satului" (gravuri în linoleum, 1966), „Fericirea lui Ion" (1967), „Balada despre pămînt" (1970). Un loc aparte în creaţia lui îl ocupă peisajul: „Toamna", „Nucarii", „Sărbătoare la Cernoleuca" ş.a., precum şi ciclul de gravuri „Inima cîntă" (1964). În tablourile „Vremea logodnelor" (1970), „Semănatul" (1972), „Griji de primăvară„ (1975), „Meşterul Manole" (1982) ş.a. tratează subiecte în spiritul tradiţiilor populare. Este cunoscut ca portretist, ilustrator de cărţi, scenograf.

In 1960 este decorat cu ordinul „Insigna de Onoare", în 1963 i se oferă titlul Maestru in arte. In 1976 devine laureat al Premiului de Stat al R.S.S.M. La 1983 i se confera titlul Artist plastic al poporului din R.S.S.M.

Împreună cu Mihai Grecu și Valentina Rusu-Ciobanu au stat la baza școlii naționale de pictură. Opera sa însumează circa 70 picturi și 12 culegeri de ilustrații de carte. Igor Vieru aparţine generaţiei de pictori moldoveni care s-a impus graţie lucrărilor cu subiecte rustice. Dezvoltînd subiectele rustice, marele maestru a încercat să transmită, prin intermediul culorii, noile valori intelectuale şi spirituale ale contemporanilor săi.

După o boală îndelungată, la 24 mai 1988 Igor Vieru se stinge din viață. A fost înmormîntat la baștină, în satul Cernoleuca.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1859
Populația:
3713 locuitori

Floreni este un sat şi comună din raionul Anenii Noi. Floreni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, pe malul stîng al rîului Bîc, în apropiere căii ferate Chișinău-Odesa, situat la 25 km de orașul Anenii Noi și la 9 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3713 oameni. Localitatea a fost atestată pentru prima dată în anul 1859 cu denumirea Broasca.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.