14 ianuarie 2011, 12:36 views 223901
Materiale din compartiment: Toate noutăţile | Galeria foto | Galeria video |

Zonele geografice ale Moldovei

Stinca Fetești, Nordul Moldovei

Vorbind despre natura unei astfel de ţări mici precum Moldova, nu încetăm să rămînem surprinşi de diversitatea şi bogăţia ei. Călătorind dinspre nordul spre sudul republicii uneori avem impresia, că trecem prin mai multe ţări diferite − pe alocuri montane, împădurite, de stepă sau de coastă. Această diversitate este legată de mai mulţi factori, în special geologici, precum şi de activitatea umană din secolul trecut pe acest pămînt.

Codrii linga s. Sadova, Centrul Moldovei

În literatura ştiinţifică şi de cercetare despre natura Moldovei s-a format tradiţia de a deosebi trei zone naturale geografice mari − Nordul, Centrul şi Sudul. În plus, avînd în vedere amplasarea Moldovei la intersecţia diferitor formaţiuni geologice, precum şi ţinînd cont de contextul istoric al Republicii Moldova, includem în acest şir încă două zone − Bucovina (de Nord şi de Sud) şi Zona Bugeacului, o mare parte a acestei zone se află acum dincolo de graniţele Moldovei de astăzi.

Rezervatia "Prutul de Jos", Sudul Moldovei

Abordăm în materialele ce urmează, nu atît latura pur geografică a suprafeţelor respective, ci luăm în considerare diferenţa reală a reliefului, clima, solul, planurile economice, deosebirile florei şi faunei, dar şi diversitatea monumentelor naturale, culturale şi istorice.

Peisaj din Sudul Bucovinei, Moldova româneasca

Sperăm, că în cadrul proiectului nostru vom reuşi să descoperim multitudinea naturii Moldovei şi legătura acesteia cu natura regiunilor de frontieră, în primul rînd, cu cea ucraineană şi cu cea a Moldovei române. Pornim într-o călătorie lungă prin ţara noastră minunată şi vă invităm şi pe dumneavoastră să veniţi cu noi.

Vilcovo, Budjac, Ucraina

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1919
Populația:
1181 locuitori

Dobrogea Veche este un sat şi comună din raionul Sîngerei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Dobrogea Nouă, Dobrogea Veche și Cotovca. Localitatea se află la distanța de 33 km de orașul Sîngerei și la 144 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1181 de oameni. Satul Dobrogea Veche a fost întemeiat în anul 1919.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.