04 september 2024, 15:30 Moldovan reality views 745
Opinia poporului: Cum apreciați decizia de indexare a pensiilor cu 6%?
04 september 2024, 15:30 Moldovan reality views 745

Opinia poporului: Cum apreciați decizia de indexare a pensiilor cu 6%?

De la 1 aprilie anul curent, pensiile din Republica Moldova au fost indexate cu 6%, potrivit Ministerului Muncii din țară. În cadrul unui sondaj de stradă, redacția Noi.md a aflat ce reacții a provocat această decizie în rîndul pensionarilor.

Mulți pensionari se plîng că aceasta nu le va îmbunătăți semnificativ nivelul de trai din cauza pensiilor mici. Totuși, printre ei se regăsesc și cei care au susținut inițiativa autorităților, considerînd că nu este rău pentru un prim pas. Oamenii au o părere comună într-un singur aspect - acest procent de indexare nu este suficient pentru prețurile în creștere din Moldova.

"Bineînțeles că nu este suficient, ce este 6 la sută cu inflația noastră?".

"La prețurile noastre, ce înseamnă 3.000 de lei pe lună? Cum se descurcă oamenii este de neînțeles. E foarte supărător că cei de sus au atîtea mii, e o diferență foarte mare. Ar trebui să ne gîndim cumva la oameni. Eu am 65 de ani și trebuie să muncesc...".

"Sînt și eu pensionar. Ceea ce are guvernul este ceea ce ne dă. Nu este vina nimănui. Războiul, creșterea prețurilor... Și cînd ni se dădeau pensiile sub formă de caloși și detergenți, cum era?"

"Nu, nu e suficient. Nu știu de ce iau pensia medie. La fel cum iau media națională a salariilor – este mare. Deci, dacă primești între 50 și 80 de mii, iar unii primesc cinci sau șase. Nu e prea distractiv pentru pensionarii care trăiesc din acea pensie".

"Nu prea mult. Comparativ cu anul trecut. Îmi dau seama, și economia țării nu este atît de mare, dar e puțin."

"Deocamdată e bine pentru moment. Înainte era mai puțin. Oricum, totul este scump, dar nu e nimic de făcut. Ne descurcăm."

"E puțin. Nu sînt de acord. Mă așteptam la mai mult, dar din păcate... Am auzit chiar și de patru la sută. O să vedem. E puțin..."

"Bine că măcar ceva, dar păcat că nu e mult, totuși doar șase la sută..."

"Toată lumea are nevoie de mai mult, dar, din păcate, din ce avem. Reieșind din posibilități. Sînt și pensii mai mari decît salariile. Deci e greu, dar ce poți să faci? "

Bugetul de pensii prognozat pentru 2024 este de 28 de miliarde de lei, cu 11% mai mult decît în 2023. Anul acesta, statul va plăti pensii pentru limită de vîrstă pentru 530.643 de pensionari, iar pensia medie este estimată la 3.965 de lei.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1618
Populația:
1155 locuitori

Dolna este un sat şi comună din raionul Străşeni. Dolna este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Strășeni și la 53 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1155 de oameni. Satul Dolna a fost menționat documentar în anul 1618.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.