Go to section: History
12 september 2014, 10:49 History views 18763
12 september 2014, 10:49 History views 18763

Strămoșii noștri au avut cea mai veche scriere din lume!


Foto: libertatea.ro

Harald Haarmann, specialist de renume mondial în istoria culturii, arheomitologie şi istoria scrisului, întăreşte ideea că scrierea cea mai veche din lume e prezentă pe tăbliţele găsite în România, în localitatea Tărtăria, aproape de Sibiu.

După ce a studiat în detaliu sistemele de scriere antice din Sumer, Egipt şi China, lingvistul a cercetat şi tăbliţele găsite în 1961 la Tărtăria, datate ca aparţinînd anului 5.500 î.Ch. Acestea au pe ele semne ciudate pe care, iniţial, arheologii le-au considerat simple decoraţii.

Are 700 de caractere diferite

În timp, tot mai mulţi specialişti, printre care se numără acum şi reputatul Harald Haarmann, au aderat la idea că acestea sînt, de fapt, semnele primei scrieri din lume. “O civilizaţie străveche, prima din lume, a realizat în zona Balcanilor, cu aproximativ 8.000 de ani în urmă, prima scriere a omului, care se regăseşte pe tăbliţele de la Tărtăria. În timp, au fost găsite aproximativ 700 de caractere diferite ale acestei scrieri, ceea ce e aproape egal cu numărul hieroglifelor egiptene… dar cu mii de ani mai vechi. Această teorie zdruncină lumea ştiinţifică şi se creează o nouă paradigmă în cercetarea civilizaţiilor”, este de părere Harald Haarmann.

A apărut cu 2.000 de ani înainte de civilizaţia sumeriană

Pînă acum, s-a considerat că leagănul civilizaţiei omeneşti este în Sumer, actualul Irak, civilizaţie care a descoperit scrierea în 3.500 î.Ch. După această dată apar forme de scriere în Egipt, China, Fenicia etc. Scrierea de la Tărtăria, datată pentru anul 5.500 î.Ch., este însă cu 2.000 mai veche şi se pare că civilizaţia şi cultura omenească, aşa cum o cunoaştem azi, s-a născut în zona balcanică.

Source: www.libertatea.ro

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1917
Populația:
216 locuitori

Chirileni este un sat din cadrul comunei Drăgăneşti, raionul Sîngerei. Localitatea se află într-o regiune de şes şi mici coline între rîurile Soloneţ şi Ciulucul Mare, la o distanță de 17 km de oraşul Sîngerei și la 124 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 216 oameni. Satul Chirileni a fost menționat documentar în anul 1917.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.