Go to section: History
21 may 2016, 11:15 History views 7174
Stema Moldovei a fost reîntoarsă pe fațada Porților Principale ale Chiliei (Video)
21 may 2016, 11:15 History views 7174

Stema Moldovei a fost reîntoarsă pe fațada Porților Principale ale Chiliei (Video)

În partea superioară a plăcii se află imaginea stemei Moldovei medievale și simbolul heraldic al lui Ștefan cel Mare, iar mai jos textul în slavonă, în care este menționat numele său, precum și inițiativa de "construire a Porților Mărețe". După 532 de ani, această placă (precum și celelalte două) vor fi fixate în locul, unde se aflau inițial.

Pe zidurile Cetății Albe au fost instalate copiile plăcilor de temelie din secolul al XV-lea: două dintre ele au fost distruse parțial de ostașii otomani.

După 532 de ani, această lespede (precum și celelalte două) va fi pusă la locul, unde fusese plasată inițial, pe fațada Porților Chiliei, unde în secolul al XV-lea, nu a rămas nicio lună după instalare.

Deschiderea festivă: sîmbătă, 21 mai, ora 12.00, în cetate. Intrare liberă în această zi pentru toți.

Reamintim, că informații exhaustive despre Simbolurile Moldovei istoriceSimbolurile naționale ale Republicii Moldova - DrapelulStemaImnulDistincţii de Stat și Moneda națională pot fi vizualizate la compartimentul Istoria a proiectului moldovenii.md.

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1545
Populația:
2302 locuitori

Nimoreni este un sat şi comună din raionul Ialoveni. Nimoreni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Ialoveni și la 15 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2302 oameni. Satul Nimoreni a fost menționat documentar în anul 1545.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.