Go to section: History
10 november 2015, 15:30 History views 30724
Minunile Grădinii Ghetsimani: măslini de 900 de ani
10 november 2015, 15:30 History views 30724

Minunile Grădinii Ghetsimani: măslini de 900 de ani

Rezultatele unor teste realizate asupra măslinilor din Grădina Ghetsimani nu pun sub semnul îndoielii faptul că arborii sunt aceiaşi sub care s-a adăpostit Iisus atunci cînd s-a rugat şi, mai tîrziu, cînd a fost trădat de Iuda, pentru că, spun specialiştii, măslinii au capacitatea ca, după ce au fost tăiaţi, să răsară din nou din aceeaşi rădăcină.

 

Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii italieni, măslinii din Grădina Ghetsimani, locul în care creştinii cred că Iisus s-a rugat înainte de a fi răstignit pe cruce, au o vechime de cel puţin 900 de ani.

"Plante cu o vîrstă mai mare decît măslinii în cauză nu sunt citate în literatura noastră ştiinţifică. Măslinii la care fac referire sunt printre cei mai bătrîni copaci din lume", a spus coordonatorul studiului, cercetătorul Antonio Cimato, citat de Reuters.

Datarea cu carbon efectuată pe opt mostre recoltate de la cele mai vechi părţi ale trunchiurilor măslinilor din Grădina Ghetsimani, a arătat că trei dintre acestea proveneau din anii 1092, 1116, respectiv 1198.


   
Ceilalţi cinci măslini din Ghetsimani - care în limba aramaică, vorbită de Iisus, însemna "presă de ulei" - nu au putut fi testaţi pentru că erau noduroşi, iar trunchiurile lor foarte găunoase.

Menţionată de cîteva ori în Noul Testament, mica pădure se află la poalele Muntelui Măslinilor din Ierusalim, un loc considerat sfînt pentru religiile creştină, iudaică şi musulmană.



Pierbattista Pizzaballa, custode al Pămîntului Sfînt, din partea Ordinului Franciscan, care se ocupă cu administrarea zonei, spune că aceste noi descoperiri demonstrează o încercare de a transmite o moştenire preţioasă viitoarelor generaţii.
   
"Întrebarea nu este dacă aceştia sînt chiar copacii care l-au adăpostit pe Iisus, și dacă acela este locul la care se face referire în evanghelii. Şi acesta este cu siguranţă locul, nu mai este nicio îndoială", a declarat Pierbattista Pizzaballa.


   
În pofida "vîrstei" lor înainte, măslinii sunt în stare perfectă de sănătate şi nu au fost afectaţi de poluarea din zonă, mai spun cercetătorii.

Keywords:

Ierusalim , istoria , natura

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1948
Populația:
1 locuitor

Dărcăuţii Noi este un cătun din cadrul comunei Dărcăuţi, raionul Soroca. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Soroca și la 184 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, în cătun locuia o singură persoană. Cătunul Dărcăuţii Noi a fost înființat în anul 1948.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.