Go to section: History
02 february 2013, 12:10 History views 7408
02 february 2013, 12:10 History views 7408

La Chişinău a fost lansat proiectul „Pe cînd Suedia era guvernată din Moldova”

La Chişinău a fost lansat proiectul cultural-ştiinţific „Pe cînd Suedia era guvernată din Moldova”. Evenimentul este consacrat marcării a 300 de ani de la „kalabalîkul” de la Varniţa, cum a intrat în istoria suedeză respectiva ciocnire, şi aflării regelui suedez Carol al XII-lea la Bender şi Varniţa în perioada 1709 – 1713, informează MOLDPRES.

Eugen Sava, directorul Muzeului Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei a declarat că proiectul urmăreşte aprofundarea relaţiilor de colaborare între cercetătorii suedezi, turci şi moldoveni şi promovarea patrimoniului istorico-cultural ce reflectă un segment comun de istorie moldo-suedezo-turcă, legat de numele regelui suedez Carol al XII-lea.

Ingrid Tersman, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Suediei în R. Moldova a declarat la lansarea proiectului că acesta va aduce lumină asupra perioadei în care Suedia a fost guvernată din Moldova. Oficialul şi-a exprimat încrederea că cercetările acestei perioade îi vor determina pe mulţi moldoveni, suedezi, ucraineni şi turci să afle mai multe informaţii despre istoria comună a statelor lor.

La Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei /MNAIM/, în cadrul proiectului „Pe cînd Suedia era guvernată din Moldova” a fost inaugurată o expoziţie cu acelaşi nume. Expoziţia oferă o retrospectivă a istoriei şi evenimentelor de la începutul sec. XVIII şi este realizată în comun de Tezaurul Regal /Stockholm, Suedia/ şi MNAIM. Expoziţia va fi deschisă pînă la 20 februarie.

Proiectul va mai include conferinţe internaţionale desfăşurate la Chişinău, Istanbul şi Stockholm. Materialele conferinţei urmează a fi publicate într-un volum aparte, lansarea căruia este preconizată pentru 30 noiembrie 2013, ziua morţii lui Carol al XII-lea, notează MOLDPRES.

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1933
Populația:
1090 locuitori

Ruseni este un sat din cadrul oraşului Anenii Noi, raionul Anenii Noi. Satul este situat la o distanță de 3 km de orașul Anenii Noi și la 35 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1090 locuitori. Satul Ruseni a fost înființat în anul 1933.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.