Go to section: History
19 september 2023, 15:00 History views 1687
O barcă din stejar, cu o vechime de cîteva secole, a fost scoasă din rîul Nistru
19 september 2023, 15:00 History views 1687

O barcă din stejar, cu o vechime de cîteva secole, a fost scoasă din rîul Nistru

Recent, pe rețelele de socializare, au apărut imagini cu o barcă din lemn de stejar scoasă din rîul Nistru. Potrivit specialiștilor în arheologie, barca din lemn de stejar ar putea avea o vechime de cîteva secole sau chiar o mie de ani.

Monoxila a fost găsită de către un bărbat, care ulterior a anunțat despre descoperire într-un grup pe Facebook. Ulterior, directorul Agenţiei Naţionale Arheologice, Vlad Vornic s-a sesizat, transmite diez.

„Pentru clarificarea diferitelor probleme ridicate de această valoroasă descoperire, inclusiv datarea, se impun studii interdisciplinare. În primul rînd însă se cer măsuri de conservare și restaurare adecvate. Ar putea avea o vechime de cîteva secole sau chiar o mie de ani, cum este datată de exemplu ambarcațiunea de la Măcărești de pe malul Prutului, descoperită în 2012 și care se află astăzi la Muzeul de Istorie și Etnografie Ungheni”, a menționat Vlad Vornic.

Acesta a mai adăugat că monoxila constituie un bun de patrimoniu cultural valoros și trebuie să ajungă la Muzeul Național de Istorie a Moldovei.

Source: noi.md

Keywords:

barcă , Nistru , descoperire

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1773
Populația:
1352 locuitori

Delacău este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Delacău și Crasnaia Gorca. Localitatea se află la distanța de 3 km de orașul Grigoriopol și la 50 km de Chișinău. Populaţia satului Delacău alcătuia 1352 de oameni în anul 2005. Satul Delacău a fost menționat documentar în anul 1773.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.