Go to section: Culture
24 october 2015, 15:43 Culture views 21754
Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, la 126 de ani
24 october 2015, 15:43 Culture views 21754

Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, la 126 de ani

Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală a împlinit 126 de ani. Tradiţional, de ziua fondării celui mai vechi muzeu din Moldova, cercetătorii ştiinţifici din cadrul instituţiei fac bilanţul şi prezintă rodul muncii lor din timpul deplasărilor pe teren, în urma studierii exponatelor, dar şi a fenomenelor culturale tradiţionale.

„Instituţia noastră îşi are începutul în toamna anului 1889 când în spaţiul muzeului nostru a fost organizată prima expoziţie agricolă şi în baza acestei expoziţii a fost fondat muzeul Zemstvei, care mai târziu a devenit muzeul de astăzi", a declarat Mihai Ursu, directorul Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală.

Dincolo de munca de selectare şi prezentare a exponatelor, angajaţii muzeului desfăşoară o prodigioasă muncă de cercetare.

„Muzeul m-a format ca cercetător ştiinţific, fiind preşedintele Departamentului de arhitectură şi pictură bisericească la Mitropolia Moldovei, sunt în acest circuit, mă interesează viaţa patrimoniului bisericesc, cum a fost, este şi va fi", a menționat Manole Brihuneț, preot.

Din anii '30, în cadrul muzeului sunt organizate sesiuni de comunicare între oamenii de ştiinţă. În acest an ediţia are genericul „Un veac de etnografie în spaţiul dintre Nistru şi Prut".

Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală şi-a început activitatea pe 24 octombrie 1889. Anual, instituţia este vizitată de aproximativ 90 de mii de oameni.

Source: trm.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1919
Populația:
338 locuitori

Ceapaevca este un sat din cadrul comunei Şalvirii Vechi, raionul Drochia. Localitatea se află la distanța de 37 km de orașul Drochia și la 204 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 338 de oameni. Satul Ceapaevca a fost menționat documentar în anul 1919.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.