Go to section: Culture
01 may 2016, 14:47 Culture views 7874
Un volum despre viaţa şi activitatea lui Vasile Iovu va fi lansat de Ziua Naţională a Culturii
01 may 2016, 14:47 Culture views 7874

Un volum despre viaţa şi activitatea lui Vasile Iovu va fi lansat de Ziua Naţională a Culturii

Îngerul său păzitor este Sfântul Vasile, pe care-l sărbătoreşte astăzi, dar şi naiul de care nu se desparte niciodată - este mărturia maestrului Vasile Iovu, făcută echipei Mesager, în prima zi a anului 2016. Artistul a fost şi rămâne primul naist profesionist în spaţiul nostru. A evoluat pe toate continentele, iar toată viaţa şi activitatea lui au încăput într-o voluminoasă carte - „Păstorul solitar sau naiul lui Vasile Iovu".

În aşteptarea oaspeţilor care urmau să-i treacă pragul, Vasile Iovu cânta la unul dintre cele 11 naiuri pe care le are. Cel mai valoros are peste patru decenii.

Regretatul Dumitru Blajinu a fost cel care i-a dăruit primul nai, iar marele său dascăl a fost celebrul Gheorghe Zamfir. Destinul şi creaţia lui Vasile Iovu sunt descrise în voluminoasa carte „Păstorul solitar sau naiul lui Vasile Iovu", de Rodica Iuncu.

„O proiecţie în timp a vieţii noastre culturale din ultimele decenii ale secolului trecut prin viziunea maestrului. Este primul naist, maestru al naiului profesionist în spaţiul nostru, care a adus timbrul său, repertoriul său şi care, de fapt, a pus nişte baze în acest domeniu", afirmă Rodica Iuncu, muzicolog, autoarea cărții.

Autoarea a ilustrat fiecare capitol al cărţii cu picturile distinsei artiste Elenora Romanescu.

„Este ca o Biblie pentru mine, fiindcă aici este toată istoria mea de la începuturi şi până în ziua de azi. Este o carte unicat, nu ştiu dacă am meritat aşa ceva, fiindcă e prea frumoasă cartea. Am înţeles că autoarea ştie mai multe despre mine decât ştiu eu", spune Vasile Iovu, artist al poporului.

Vasile Iovu este şi autorul unor compoziţii proprii, printre ele „Lacrimile Prutului", compusă în 1989. „Cineva a spus că Vasile Iovu are atâta suflet că suflă, suflă în nai. Este aşa, dacă nu ai suflet, nu poţi cânta la nai. Acest instrument este prietenul meu cel mai bun, cu el am călătorit în toată lumea. Asta mi-a fost salvarea, îngerul meu păzitor Sfântul Vasile şi naiul", susține el.

Pe 15 ianuarie, de Ziua Naţională a Culturii, artistului îi va fi înmânat Ordinul „Meritul Cultural" în grad de ofiţer al României. În aceeaşi zi va avea loc lansarea volumului „Păstorul solitar sau naiul lui Vasile Iovu", apărut cu sprijinul financiar al Primăriei Chişinău.

Source: trm.md

Keywords:

carte , lansare , muzica

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1810
Populația:
560 locuitori

Bezeda este un sat din cadrul comunei Bogdăneşti, raionul Briceni. Bezeda este un sat mic, situat pe malul Prutului, la o distanţă de 33 km de oraşul Briceni, la 25 km de staţia de cale ferată Lipcani şi la 248 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 560 de oameni. Satul Bezeda a fost întemeiat în anul 1810.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.