Go to section: Culture
02 august 2016, 15:16 Culture views 6997
În R. Moldova au demarat Zilele Grigore Vieru (Foto)
02 august 2016, 15:16 Culture views 6997

În R. Moldova au demarat Zilele Grigore Vieru (Foto)

Muzeul Naţional de Literatură „Mihail Kogălniceanu" a lansat vineri „Zilele Grigore Vieru", care se vor desfăşura în perioada 5-14 februarie la Chişinău şi Pererita, raionul Briceni, satul de baştină al poetului, dar şi în alte localităţi din ţară.

Evenimentul are loc sub egida Ministerului Culturii şi a Uniunii Scriitorilor din Moldova.

Solicitat de MOLDPRES, directorul Muzeului Naţional de Literatură, Vasile Malaneţchi, a menţionat că în această formulă, Zilele Grigore Vieru se organizează pentru prima dată în Republica Moldova şi vor conţine un şir de acţiuni culturale care se vor derula pe parcursul a zece zile în diverse localităţi din ţară.

Potrivit sursei citate, prima acţiune din cadrul Zilelor s-a produs vineri, 5 februarie, în sala „Gheorghe Cincilei" a muzeului din incinta Casei Scriitorilor, cu un recital din creaţia lui Grigore Vieru, susţinut de elevi de la Liceul cu Profil Sportiv nr. 2 din Chişinău. „Însufleţiţi de învăţătoarea Rodica Catană, aceştia au venit la noi cu un program literar-artistic special, intitulat „De ziua ta, Poete!", conceput minuţios drept un omagiu adus memoriei poetului îndrăgit", a precizat directorul instituţiei.

Din partea scriitorilor la recital au luat parte preşedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Arcadie Suceveanu, poeţii Nicolae Spătaru şi Nicolae Popa, precum şi Vasile Malaneţchi, care, în calitate de amfitrion, a moderat întîlnirea.

Luni, 8 februarie, la Muzeul Naţional de Literatură „M. Kogălniceanu" va avea loc vernisajul expoziţiei „Eu sînt poetu-acestui neam", unde vor fi expuse fotografii şi documente, ediţii ale operei lui Grigore Vieru.

Zilele Grigore Vieru vor culmina cu un program literar-muzical care se va desfăşura la Pererita, pe 14 februarie, în ziua de naştere a poetului. În contextul evenimentului, urmează să fie inaugurat foişorul din curtea Casei-muzeu „Grigore Vieru", care a fost deschisă la 31 august 2015.

Programul Zilelor Grigore Vieru mai prevede, pentru ziua de 14 februarie, o depunere de flori şi un recital din lirica poetului, atît la bustul acestuia de pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ştefan cel Mare", cît şi la mormîntul scriitorului aflat în Cimitirul Central din Chişinău.

Source: www.moldpres.md

Keywords:

eveniment , cultura

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1620
Populația:
1921 locuitori

Hlinaia este un sat şi comună din raionul Edineţ. Hlinaia este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Hlinaia este situat la o distanță de 7 km de orașul Edineț, la 15 km de stația de cale ferată Brătușeni și la 209 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1921 de oameni. Satul Hlinaia pe Racovăț, din ținutul Hotin, este atestat documentar în anul 1620.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.