Go to section: Culture
28 december 2016, 16:45 Culture views 13315
Anatol Codru a fost comemorat la Teatrul Național „Mihai Eminescu”
28 december 2016, 16:45 Culture views 13315

Anatol Codru a fost comemorat la Teatrul Național „Mihai Eminescu”

În seara zilei de 27 decembrie, la Teatrul Național „Mihai Eminescu" a fost comemorat poetul, eseistul, traducătorul și regizorul de film Anatol Codru.

Anatol Codru ar fi împlinit în acest an 80 de ani de naștere, iar cu acest prilej, la Teatru a fost organizată o serată dedicată maestrului – „In memoriam Anatol Codru – Lucrarea în cuvînt". La eveniment au fost prezenți colegi de breaslă ai poetului, actori, regizori, scriitori, oameni de cultură, oficiali, dar și simpli admiratori ai creației lui.

Pe parcursul spectacolului au răsunat creații muzicale pe versurile lui Anatol Codru în interpretarea interpreților autohtoni: Surorile Osoianu, Capela Corală Moldova, Constantin Rusnac, Cristina Scarlat, Cristina Pintilie, Silvia Goncear și Margareta Nazarchevici.

Anatol Codru s-a născut la 1 mai 1936 în satul Molovata Nouă, raionul Dubăsari. A absolvit Facultatea de Filologie a Universității de Stat din Moldova, apoi cursurile superioare de regie la Moscova. Fiind student, a debutat cu volumul de versuri „Nopți albastre" (1962), apoi au urmat alte volume: „Îndărătnicia pietrei", „Feciori", „Portret în piatră", „Piatra de citire", „Mitul personal" etc.

În calitatea sa de regizor la „Moldova-film" a realizat peste 30 de filme documentare, care au obținut premii la diferite festivaluri internaționale.

Anatol Codru s-a stins din viață la 17 august 2010.

Source: noi.md

Keywords:

teatru , poet , regizor

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1775
Populația:
2140 locuitori

Cărbuna este un sat şi comună din raionul Ialoveni. Cărbuna este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 27 km de orașul Ialoveni și la 40 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2140 de oameni. Satul Cărbuna a fost menționat documentar în anul 1775.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.