Go to section: Culture
25 september 2017, 10:24 Culture views 4479
La Chişinău a avut loc Festivalul Etniilor
25 september 2017, 10:24 Culture views 4479

La Chişinău a avut loc Festivalul Etniilor

Etniile care locuiesc pe teritoriul Republicii Moldova şi-au prezentat cultura şi tradiţiile ţărilor din care vin, duminică, 24 septembrie, în cadrul celei de-a XVI-a ediţii a Festivalului etniilor.

De dimineaţă, reprezentanţii comunităţilor etnice, însoțiți de preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, au depus flori la monumentul lui Ştefan cel Mare, au participat la deschiderea Festivalului, după care au petrecut toată ziua în parcul central cu dansuri, muzică şi bucate tradiţionale ale ţărilor lor.

În deschiderea Festivalului, şeful statului a spus că Republica Moldova este o ţară în care reprezentanţii naţionalităţilor trăiesc împreună în liniște și pace. „Aceasta este cea mai mare realizare a noastră ca stat, cînd diferite naţionalităţi se simt ca acasă, ca în ţara de unde provin, ca în familiile lor. Faptul că alături de noi, moldovenii, sînt tot timpul la bine şi la rău ruşii, ucrainenii, beloruşii, găgăuzii şi celelalte entităţi ne face mai puternici", a declarat Igor Dodon.

Directorul general al Biroului Relații Interetnice, Oleg Babenco, a spus că Festivalul etniilor este o emblemă pentru Republica Moldova. Potrivit lui, evenimentul este unul dintre cele mai valoroase realizări ale politicii de stat în domeniul relaţiilor interetnice. „Desfăşurarea Festivalului contribuie la stimularea dialogului intercultural şi continuarea proiectului de integrare europeană al Republicii Moldova. Festivalul vine să ne facă mai toleranţi, mai uniţi, să ne consolideze efortul pentru a făuri ziua de mîine", a declarat Oleg Babenco.

Vicepreședintele Parlamentului Vladimir Vitiuc a declarat că doar consolidînd relațiile dintre etnii, indiferent de limba vorbită şi origini, și stimulînd contribuția lor la dezvoltarea statului, se poate atinge scopul nobil: prosperitate, un viitor decent pentru copii în Republica Moldova.

În context, primarul general interimar al municipiului Chișinău, Nistor Grozavu, a spus că Festivalul arată cît de diferiţi sîntem, dar totodată, cît de uniţi sîntem, atunci cînd ne aflăm împreună.

Festivalului etniilor, ediţia a XVI-a, și de această dată a purtat genericul: „Unitate prin diversitate". La el au participat aproape 75 de organizaţii etnoculturale, care reprezintă 30 de etnii.

Source: ipn.md

Keywords:

Festival , Chisinau , cultura

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1548
Populația:
2020 locuitori

Obreja Veche este un sat şi comună din raionul Făleşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Obreja Nouă și Obreja Veche. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Fălești și la 151 km de Chișinău. La recensământul din anul 2004, populaţia satului constituia 2020 de oameni. Satul Obreja Veche a fost menționat documentar în anul 1548.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.