Go to section: Culture
22 february 2018, 10:43 Culture views 12034
Lucrările bijutierului Alexei Marco, expuse la Muzeul Național de Istorie
22 february 2018, 10:43 Culture views 12034

Lucrările bijutierului Alexei Marco, expuse la Muzeul Național de Istorie

A realizat bijuterii inedite din aur, argint şi sculpturi miniaturale din fildeş, dar puţini sînt cei care i-au cunoscut creația.

Este vorba despre regretatul giuvaiergiu Alexei Marco.

După 25 de ani de la moartea lui, la Muzeul Naţional de Istorie a fost inaugurată o expoziţie comemorativă. Alexei Marco s-a născut în satul Sturzeni, raionul Rîşcani, iar la vîrsta de 14 ani a fost deportat împreună cu familia în Siberia.

Fiind pasionat de artă, a studiat la Moscova, la Facultatea de Prelucrare artistică a metalului şi lemnului, unde a obţinut calificarea pictor-tehnolog.

La vîrsta de 35 de ani s-a întors în Moldova şi a continuat să facă bijuterii. Unele dintre ele se păstrează în muzeele din ţară.

"Cînd era pe patul de moarte, el a făcut două lucrări pe care a scris ca amintire pentru Mircea. Este un bust în miniatură, micuţ, cînd eram eu de 14 ani şi o plăcuță", a spus fiul giuvaiergiului Alexei Marco, Mircea Marco.

Alexei Marco îşi alinta şi rudele cu diferite bijuterii.

"Colierul Daria mi l-a dăruit cînd am susţinut teza de licenţă. Pentru fiicele mele a făcut, pentru sora mea, pentru cumnate. În toată lumea sînt repartizate lucrările făcute de dînsul", a spus sora giuvaiergiului Alexei Marco, Daria Grapco.

Vizitatorii au rămas impresionaţi de lucrările expuse.

"Lucrările sînt foarte interesante păcat că nu s-au păstrat toate şi nu toate sînt în Republica Moldova, dar pe de altă parte trebuie să ne bucurăm că ele sînt peste hotare şi alte persoane au posibilitate să le admire."

"Sînt atît de neobişnuite şi atît de frumoase, pur şi simplu, m-am umplut de emoţii."

În cadrul expoziţiei a fost lansată şi cartea "Destinul giuvaiergiului din Moldova", care cuprinde documente şi fotografii despre viaţa şi creația artistului.

"Avem caracterizarea fiecărui gen de artă pe care l-a cuprins cu anexe color, cu anexe documentare. Piesele se deosebesc prin naturaleţe, prin simplitate", a spus autorea cărţii, Liliana Condraticova.

"Această documentare mi-a fost foarte interesantă ca un istoric de artă şi desigur mi-a fost interesantă partea artistică ce ţine de creația lui Alexei Marco", a spus criticul de artă, Eleonora Brigalda.

Expoziţia va fi deschisă pînă în data de 15 martie la Muzeul Naţional de Istorie.

Source: publika.md

Keywords:

muzeu , expoziție , cultura

Comments

 (1)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1431
Populația:
466 locuitori

Mihăileni este un sat şi comună din raionul Briceni. Comuna Mihăileni se află la o distanță de 24 km de oraşul Briceni, 35 km de staţia de cale ferată Ocniţa și 216 km de Chișinău. Din componenţa comunei fac parte două localităţi: Mihăileni şi Grozniţa. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 466 locuitori. Prima atestare documentară a satului Mihăileni datează din 15 iunie 1431.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.