Go to section: Nature and tourism
22 april 2014, 11:29 Nature and tourism views 11104
Hanul lui Manuc-Bey - o atracţie turistică în renovare
Photo: trm.md
22 april 2014, 11:29 Nature and tourism views 11104

Hanul lui Manuc-Bey - o atracţie turistică în renovare

Din paragină a ajuns în reconstrucţie, iar în scurt timp va deveni o atracţie turistică. Vorbim de faimosul conac Manuc-Bey din Hînceşti, care este în proces de restabilire. Edificiile ruinate sunt acum în şantier, iar muncitorii promit să readucă între pereţii clădirilor, istoria de acum 200 de ani. Deşi deocamdată e doar o schiţă pe hîrtie şi mormane de materiale de construcţie, administraţia locală vede deja în locul dărîmăturilor un hotel, un restaurant, şi un muzeu.

Conacul lui Manuc-Bey a fost construit la începutul secolului al XIX-lea, de către diplomatul şi negustorul de origine armeană Manuc Bei Mirzoian. Chiar dacă arată acum mai mult ca o ruină, conacul se bucură deja de vizitatori.

Deocamdată atmosfera anilor 1800 este readusă de poveştirile specialiştilor care ştiu istoria fiecărui loc din conac.

În urma reconstrucției urmează să fie restabilit Palatul principal, care va cuprinde sălile de dans în stil turcesc și armenesc, de unde vor porni și traseele turistice subterane.

Muncitorii susţin că lucrările sunt complicate. Le-ar fi venit mai uşor să construiască obiectivele din nou decît să le restabilească. Ei promit că vor finisa lucrările cu o singură condiţie – dacă vor avea suficiente resurse financiare.

Pentru restabilirea edificiilor, Agenţia de Reconstrucţie şi Dezvoltare a alocat 23,5 de milioane de lei.

Source: trm.md

Keywords:

turism , Moldova , restaurare

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1752
Populația:
10005 locuitori

Sucleia este un sat și comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Este o suburbie a orașului Tiraspol. Localitatea se află la distanța de 82 km de Chișinău. Populaţia satului Sucleia alcătuia 10 005 oameni în anul 2004. Satul Sucleia a fost menționat documentar în anul 1752.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.