Go to section: Nature and tourism
11 september 2015, 14:30 Tourism in Moldova views 7772
Orheiul Vechi a fost transformat intr-o gunoiste (Foto)
11 september 2015, 14:30 Tourism in Moldova views 7772

Orheiul Vechi a fost transformat intr-o gunoiste (Foto)

Unul dintre cele mai cunoscute complexe naturale, arheologice şi turistice din RM – Orheiul Vechi a fost transformat într-o gunoiște la sensul propriu.

Astăzi complexul muzeal Orheiul Vechi pare a fi asemeni unui loc în care se adună gunoiul din tot raionul. S-ar părea că locuitorii din preajmă încearcă se înfrumusețeze rezervația cultural-naturală prin munții de deșeuri pe care le aruncă acolo.

Din imaginile postate de internauți pe rețelele de socializare observăm că complexul este inundat de resturi alimentare, sticle, și diverse material nefolositoare.

Notă:

Complexul muzeal Orheiul Vechi este amplasat în valea Răutului, un afluent de dreapta al Nistrului, pe teritoriul comunei Trebujeni din raionul Orhei al Republicii Moldova. Rezervația cultural-naturală Orheiul Vechi care are un statut special și constituie cel mai important sit cultural din Republica Moldova, aflându-se și în procesul de nominalizare pentru a fi înscris în Lista Patrimoniului Mondial al UNESCO. Complexul cuprinde cîteva zeci de hectare ale orașului medieval Orhei (sec. XIII–XVI), denumit ulterior Orheiul Vechi (după părăsirea așezării date și întemeierea în alt loc a unui oraș nou, cu același nume – Orheiul de azi). Din cadrul complexului fac parte două promontorii mari (Peștere și Butuceni), la care se alătură trei promontorii adiacente mai mici (Potarca, Selitra și Scoc), pe teritoriul cărora se află ruinele unor fortificații, locuințe, băi, lăcașuri de cult (inclusiv mănăstiri rupestre) atît din perioada tătaro-mongolă (sec. XIII–XIV) cît și moldovenească (sec. XV–XVI).

Complexul Orheiul Vechi constituie un sistem alcătuit din elemente culturale și naturale: landșaft natural arhaic, biodiversitate, cadru arheologic de excepție, varietate istorico-arhitecturală, habitat rural tradițional și originalitate etnografică.

Source: www.actualitati.md

Keywords:

Orheiul Vechi , deşeuri , turism

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1436
Populația:
1529 locuitori

Ghetlova este un sat şi comună din raionul Orhei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Noroceni, Ghetlova și Hulboaca. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Orhei și la 75 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1529 de oameni. Satul Ghetlova a fost menționat documentar în anul 1436.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.