Go to section: Nature and tourism
20 april 2016, 10:45 Nature and tourism views 6563
Agenția „Moldsilva” începe acțiunile de protecție în fondul forestier
20 april 2016, 10:45 Nature and tourism views 6563

Agenția „Moldsilva” începe acțiunile de protecție în fondul forestier

În fondul forestier național gestionat de către Agenția „Moldsilva", în perioada 20 aprilie - 1 mai (în funcție de starea vremii și etapele de dezvoltare a dăunătorilor), se va desfășura combaterea aeriană a dăunătorilor defoliatori.

Conform datelor cercetărilor detaliate, suprafața arboretelor afectate de dăunătorii defoliatori, constituie 43803 ha, dintre care 10871 ha reprezintă focarele care necesită măsuri de protecție.

Potrivit Seriviciului de presă al Agenției „Moldsilva", pentru evitarea extinderii focarelor, precum și ameliorarea stării arboretelor respective, în anul curent este necesară efectuarea lucrărilor de combatere aeriană a bolilor și dăunătorilor pădurii pe o suprafață de 7477 ha. Întreprinderile silvice incluse în acest proces sunt: Chișinău - 1066 ha; Nisporeni - 580 ha; Orhei - 1846 ha; Răzeni - 850ha; Strășeni - 3135ha.

Menționăm că pericolul afectării din partea unui complex de dăunători asupra vegetației forestiere a fost stabilit în urma prognozei și rezultatelor cercetărilor silvo-patologice efectuate pe parcursul anului 2015 și primăvara curentă, de către întreprinderile silvice și Centrul Monitoring şi Protecţia Pădurilor din cadrul Institutului de Cercetări și Amenajări Silvice.

La efectuarea acestor lucrări este antrenat elicopter ce utilizează instalația de stropit cu volum de consum ultra redus și cu folosirea preparatelor diflubenzuron şi esfenvalerat. Acțiunile respective vor contribui la ameliorarea stării de sănătate a pădurilor și la menținerea unei balanțe optimale a biodiversității în păduri.

Acțiunile de protecție a pădurilor întreprinse de către silvicultori vor avea un impact pozitiv, inclusiv asupra suprafețelor agricole adiacente prin suprimarea unor focare de dăunători, care inevitabil pot afecta și terenurile agricole.

În această ordine de idei, Agenția "Moldsilva" informează că preparatele folosite în procesul combaterii aeriene nu sunt dăunătoare și periculoase pentru viața omului. Totodată, atenționează proprietarii de prisăci aflate în preajma zonelor forestiere unde va avea loc combaterea aeriană, ca familiile de albine să fie închise în ziua respectivă, dar și 4 zile după efectuarea prelucrării chimice, este interzisă și aflarea animalelor domestice în fond forestier supus procedurii, mai este recomandat ca populația să evite colectarea ciupercilor sau aflarea în pădure în scop de odihnă în această perioadă.

Source: www.realitatea.md

Keywords:

paduri , protejare , natura

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1863
Populația:
845 locuitori

Cîşla este un sat şi comună din raionul Teleneşti. Cîşla este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanţa de 12 km de oraşul Teleneşti şi la 102 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 845 de oameni. Satul Cîşla a fost menționat documentar în anul 1863.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.