Go to section: Nature and tourism
20 july 2016, 15:30 Tourism in Moldova views 10655
Moscoviții despre Moldova: Păstrați-vă țara, e minunată!
20 july 2016, 15:30 Tourism in Moldova views 10655

Moscoviții despre Moldova: Păstrați-vă țara, e minunată!

Patru turiști din Rusia, de la Moscova au hotărît să viziteze Moldova în luna mai a acestui an. După mai multe tentative de a-i convinge să nu o facă, aceștia au ajuns totuși în Moldova. După călătorie ei și-au împărtășit impresiile despre localitățile pe care le-au văzut și despre aventurile prin care au trecut, scrie 1NEWS.

„Tovarăși, aș vrea să mă împărtășesc cu impresiile despre țara voastră. În timpul sărbătorilor din luna mai, eu cu prietenii am hotărît să venim în Moldova într-o călătorie. Chiar de la început multă lume a încercat să mă convingă să renunț la această idee. Eu nu am ascultat pe nimeni și am venit. Deci, vă povestesc!

Din start vă spun că eu am călătorit în foarte multe ora din Europa și din Asia. Pe lîngă acest lucru, am mai călătorit și prin multe locuri din Rusia. Vă spun aceste lucruri pentru a înțelege că am cu ce compara. Prima impresie a unui om care numai ce a venit de la Moscova – aer! Nici nu vă îmaginați cu ce aer respirați. Asemenea aer nu găsești în nicio altă capitală din lume ( din acele orașe pe care le-am văzut).

Oamenii! Toți pe care i-am întîlnit în această călătorie au fost foarte prietenoși, receptivi și ospitalieri și liberi în comunicare. Este un lucru care face diferență dacă comparăm cu oamenii pe care îi întîlnești la Moscova. Curățenie! Da, da, voi aveți un oraș curat. Merg eu pe stradă, ce-i drept asfalt nu este pe tot drumul, dar se mai întâmplă. În schimb, unde sunt țigările din flori? Unde sunt sticlele aruncate? De ce lumea nu scuipă pe astfalt? Cum reușiți să vă descurcați cu toate acestea? Rușii și alte popoare au ce învăța de la voi. De ce în orașul Moscova asfalt este pe tot drumul, dar e scuipat pretutindeni? Nu știu, nu sunt eu! Deși, eu am o versiune. La noi nu se simt toți ca fiind acasă, deaceea murdăresc peste tot.

Dar copacii? Eu când am văzut câtă verdeață este în oraș, când am văzut cîte păsări sunt acolo, cînd am văzut broaște mari în lacurile din parcuri, mi-am zis: Fain! Și noi avem parcuri, numai că la noi e periculos să mergi prin ele, acolo se bea. Dar în acele locuri unde oamenii se simt în siguranță, întotdeauna e foarte multă lume. Chișinău – un oraș minunat și comod. Pe lângă toate aceste anoi am închiriat un automobil și ne-am plimbat prin țară: prin Soroca, Orhei, Comrat, Bălți. Pretutindeni e foaret curat. Apropo, unde-s romii? Nouă ni s-a promis că vom vedea foarte mulți romi, ceva de genul „Aveți grijă la genți". Dar nu am văzut mulți, doar câțiva la Soroca. Stereotipurile au fost distruse.

Oamenii din Găgăuzia sunt amuzanți. Am fost într-un oarecare sat Beșalma, exact cînd în localitate era sărbătoare. Am fost întâmpinați acolo ca niște oaspeți dragi. Ne-am întrebat de ce oare? Pentru un moscoviț o asemenea întâmpinare e o raritate. Ne-am înglodat pînă la genunchi acolo, dar am văzut o moară de vânt. Chiar în câmp am întâlnit o italiancă, și ea înglodată. Într-un cuvânt totul a fost minunat.

Despre vin știți și singuri! Păcat că nu ajunge la noi. La noi cu vinul situația e rea. Vinul din Crimeea nu e bun, cel din Krasnodar și mai rău. Apropo, e foarte bine că fațadele caselor nu sunt decorate cu graffiti. De exemplu în București sau în Atena din această cauză totul arată cam gotic, dar nu așa cum se cere într-un oraș european.

Este firesc că nu toți au din belșug, dar se vede de departe că satele sunt îngrijite. Aprope că nu găsești case părăsite. Casele și terenurile din jurul lor sunt minunate. Voi ați fost vreodată prin provinciile rusești? Acolo găsești sărăcie pură, garduri în stare jalnică și mulți alcoolici. Dacă în satele noastre au mai rămas oameni, atunci aceștia sunt pensionerii și alcoolicii. E periculos să mergi acolo! Cum ni s-a zis atunci când am fost la Baical, dacă se întâmplă ceva, nimeni nu te găsește, lacul e adânc.

Vorbind mai pe scurt, noi am fost plăcut surprinși de felul în care voi vă păstrați locurile natale și omenia pe care o aveți, în ciuda greutăților financiare. În principiu aș putea mult să vă mai laud. Aveți o țară minunată!

Da, nimeni nu are noroc cu propria guvernare și mulți își părăsesc țările, eu tot aș vrea să o fac. Dar cei care au rămas, aveți grijă de Moldova voastră fermecătoare. Noi am dori să ne mai întoarcem.

Ai voști patru turiști moscoviți!"

Source: diez.md

Keywords:

Moscova , turism

Comments

 (1)
  • #1 Ceburec Reply Quote selected
    Явный бред от лжемосквичей.Чушь,написанная поклонником Гимпу не выезжая из Кишинева...
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1867
Populația:
51 locuitori

Frasin este un sat din cadrul comunei Ivanovca, raionul Hînceşti. Localitatea se află la distanța de 44 km de orașul Hîncești și la 80 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 51 locuitori. Satul Frasin a fost întemeiat în anul 1867.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.