Go to section: Nature and tourism
08 august 2016, 16:40 Tourism in Moldova views 5697
Moldova turistică, gustată și fotografiată în cadrul foto-turului „GUSTAR EXPERIENCE”
08 august 2016, 16:40 Tourism in Moldova views 5697

Moldova turistică, gustată și fotografiată în cadrul foto-turului „GUSTAR EXPERIENCE”

11 fotografi din țară și din Italia, Franța și România au călătorit prin Moldova pentru a-i descoperi comorile turistice, participînd la foto-turul „GUSTAR EXPERIENCE". Turul care s-a desfășurat între 1 și 6 august 2016 a fost organizat de Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova și găzduit de jurnalista Nata Albot, avînd drept scop instruirea fotografilor din Moldova în materie de fotografie turistică, explorarea prin fotografie a atracțiilor turistice locale și creșterea portofoliului de fotografii turistice ale Moldovei.

Doina Nistor, director, Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova: „Potențialii turiști pe care ne dorim să-i atragem în țara noastră descoperă destinațiile în primul rând prin imagini, care sunt cruciale pentru promovarea unui brand de țară. Din acest motiv ne-am propus să consolidăm abilitățile fotografilor locali și să creăm o bază de date cu fotografii reprezentative, care pun în valoare cele mai frumoase atracții turistice, precum și atuurile unei experiențe locale veritabile: gastronomia, tradițiile, Vinul Moldovei. Mai mult decât atât, fotografii de peste hotare care au participat la „GUSTAR EXPERIENCE" servesc drept mesageri pentru promovarea Republicii Moldova ca destinație turistică în țările lor de origine."

Stanislav Rusu, director general, Agenția Turismului: „Misiunea acestor fotografi nu a constat doar în a face imagini frumoase cu ținutul nostru, dar, în primul rând, în a transmite niște emoții, care ulterior să dea naștere dorinței de a ne vizita țara. Este o misiune dificilă, dar ei s-au descurcat de minune. Turismul receptor duce lipsă acută de materiale promoționale, dar ele nu pot fi elaborate fără imagini de calitate și atractive. Fotografiile realizate vor fi utilizate în vernisaje fotografice în aeroport, gara feroviară, dar și în activitățile de promovare turistică a țării, precum expozițiile și târgurile de turism și „zilele ușilor deschise" în incinta ambasadelor noastre de peste hotare."

Turul fotografic „GUSTAR EXPERIENCE"a început cu un atelier în care participanții și-au împărtășit experiențele de „travel photography" și au făcut schimb de bune practici. Au urmat 4 zile de călătorie prin diverse regiuni ale țării, în care fotografii au explorat frumusețea lunii august în Moldova: obiective turistice, vinării, gastronomie, tradiții, meșteșuguri, natură, oameni. În rezultat ei au realizat zeci de fotografii originale, care vor completa portofoliul de imagini turistice ale Moldovei.

Nata Albot, jurnalistă: „Dacă pe vremuri oamenii apelau la încrustări pe pereți pentru a imortaliza anumite momente, acum, datorită fotografiilor, Republica Moldova poate fi cunoscută și văzută mai frumos de oamenii din afară. Această călătorie a avut drept scop crearea unei baze de imagini surprinse la cele peste 20 de destinații pe care le-am vizitat. Pe parcursul turului fotografic „GUSTAR EXPERIENCE" am reușit să surprindem frumusețile țării noastre și am descoperit împreună tradițiile, gastronomia, oamenii și poveștile lor de viață."

Călătoria s-a încheiatcu un eveniment de totalizare, moderat de Doina Nistor, directorul Proiectului de Competitivitate al USAID Moldova și Nata Albot, care s-a desfășurat în data de 7 august la hotelul Berd's. Aici fotografii participanți au fost invitați să povestească despre experiența lor de descoperire a Moldovei și și-au expus cele mai bune lucrări realizate în timpul turului.

Stefano Zuliani, fotograf, Italia: "Am fost motivat să particip la turul fotografic „GUSTAR EXPERIENCE" de prietena mea, care este originară din Republica Moldova și mi-am dorit să cunosc tradițiile, gastronomia și țara din care provine. Am vizitat mai multe destinații, însă am fost impresionat de vizita de la stâna din satul Popeasca și de Mariana, proprietara acesteia."

Fabien Lainé, fotograf, Franța: „Un tur fotografic în Republica Moldova m-a atras pentru că nu știam nimic despre această țară. Am vrut să cunosc gastronomia și vinurile moldovenești deoarece sunt un fotograf specializat și pasionat de acestea. Pe parcursul săptămânii am rămas plăcut surprins să descopăr povestea de viață a doamnei Lidia, din satul Cuhnești, mamă a șase copii, care a găzduit și hrănit, timp de zece zile, toți copiii care au participat la un festivalul de sculptori, organizat de fiul său. Chiar dacă nu aveam programată o vizită la ea acasă, doamna Lidia ne-a întins masa cu diferite bucate preparate special pentru noi."

Începînd cu anul 2013, cu sprijinul Proiectului USAID CEED II și în prezent – prin Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova, au fost realizați pași importanți pentru brandingul, poziționarea și promovarea Republicii Moldova drept o nouă destinație turistică, fiind definită și oferta turistică a țării. Pentru a spori atractivitatea Moldovei din punct de vedere istoric, cultural și gastronomic, precum și pentru a valorifica tradițiile milenare în vinificație, turismul vinicol a fost identificat ca fiind produsul turistic cu cel mai mare potențial de creștere.

Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova a adoptat o abordare complexă a domeniului, care se concentrează asupra următoarelor aspecte: promovarea Moldovei ca destinație turistică pe piețele-cheie (campanii, expoziții, branding de țară cu Pomul Vieții și Vinul Moldovei, promovare în presa internațională etc.); modernizarea serviciilor turistice (vinării, pensiuni rurale, artizani etc.); dezvoltarea de noi produse turistice (tururi vinicole și gastronomice, drumeții, ciclism, MICE); îmbunătățirea forței de muncă a sectorului (cunoștințe despre produse, serviciul clienți etc.); creșterea calității furnizorilor de servicii turistice; asigurarea unui cadru legal favorabil pentru turismul intern; elaborarea unei politici de turism și a unei strategii în comun cu Organizația Mondială a Turismului.

Keywords:

fotografie , turism

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XX
Populația:
22 locuitori

Vadul-Leca Nou este un sat din cadrul comunei Căzăneşti, raionul Teleneşti. Localitatea este situată la distanța de 40 km de orașul Telenești şi la 86 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 22 de oameni. Satul Vadul-Leca Nou a fost întemeiat la începutul secolului XX.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.