Go to section: Nature and tourism
03 november 2017, 16:40 Nature and tourism views 58441
A început altoirea pomilor
03 november 2017, 16:40 Nature and tourism views 58441

A început altoirea pomilor

În acest an, mai mulţi pomicultori au decis să înceapă altoirea puieţilor cu două săptămîni mai devreme dect în sezonul trecut.

Asta după ce zilele trecute au fost înregistrate temperaturi de peste 15 grade.

Experţii în horticultură sînt însă de părere că graba strică treaba şi că altoirea prea devreme poate fi periculoasă pentru mai mulţi pomi.

Şi Valeriu Tocan din satul Zaim, raionul Căuşeni, a început altoirea mai devreme. Pe cinci hectare, pomicultorul are plantaţi peste 20 mii de puieţi de diferite specii.

"Primăvara trecută am început altoirea pomilor pe data de 15 martie, iar anul acesta pe 7-8. Asta pentru că au venit căldurile mai devreme. Am avut 14 grade zilele trecute, iar altoirea poate fi făcută începând cu 10 grade", a spus pomicultorul.

Datorită altoirii agricultorii reuşesc să obţină soiuri de seminţe şi fructe mai rezistente la boli şi dăunători.

Experţii în horticultură îi îndeamnă însă pe fermieri să mai aştepte.

"E prea devreme pentru altoirea pomilor fructiferi. Procesul trebuie efectuat după umflarea mugurilor", a spus profesorul universitar, specialist în horticultură, Valerian Balan.

Chiar şi aşa, în pieţele agricole au apărut primii puieţi altoiţi. Preţurile au rămas neschimbate faţă de sezonul trecut, spun comercianţii. În Căuşeni, de exemplu, costul unui puiet variază între 15 şi 20 de lei.

Potrivit horticultorilor, pomii fructiferi pot fi plantaţi toamna şi primăvara devreme până la desfacerea mugurilor.

Source: publika.md

Keywords:

temperatura , natura , copac

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1772
Populația:
539 locuitori

Buzduganii de Jos este un sat din cadrul comunei Valea Mare, raionul Ungheni. Localitatea se află la distanța de 6 km de orașul Ungheni și la 115 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 539 de oameni. Satul Buzduganii de Jos a fost menționat documentar în anul 1772.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.