Go to section: Nature and tourism
13 january 2018, 12:30 Nature and tourism views 17381
Meteorologii au anunţat răcirea vremii
13 january 2018, 12:30 Nature and tourism views 17381

Meteorologii au anunţat răcirea vremii

Ger şi soare, fără precipitaţii, au prognozat meteorologii pentru următoarele zile, cînd creştinii ortodocşi de stil vechi vor sărbători Anul Nou şi pe Sfîntul Vasile, transmite MOLDPRES.

Zicala "Pe iarnă n-o mănîncă lupul" vine să fie confirmată la mijloc de ianuarie, cînd Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) anunţă scăderi de temperaturi de pînă la minus 12 grade Celsius. Astfel, pe 13-14 ianuarie, la nord se aşteaptă plus 1 – minus 5 grade, ziua, şi minus 4 - minus 9 grade Celsius, noaptea. În regiunile de centru şi sud, valorile termice vor fi cu cîteva grade mai apropiate de "plus", dar şi în aceste zone frigul va fi resimţit.

Cel mai rece însă va fi la începutul săptămînii următoare, pentru că luni şi marţi termometrele vor indica cele mai scăzute, deocamdată, valori din iarna curentă, coborînd în medie pe ţară pînă la 0-minus 5 grade, ziua, şi minus 7-12 grade Celsius, noaptea. Începînd cu 17 ianuarie, vremea se va încălzi, fiind posibile şi precipitaţii sub formă de ninsoare şi lapoviţă.

În R. Moldova, temperatura medie a aerului pe parcursul iernii constituie în teritoriu între -1,2ºC şi -3,3ºC. Cea mai rece lună a iernii este ianuarie, cînd temperatura medie lunară constituie -3..-5ºC. Cea mai rece a fost iarna anilor 1953-1954, cînd temperatura medie a aerului a fost de -8..-9ºC, fiind cu 6-7ºC sub valorile normei. Сea mai caldă a fost iarna 2006-2007, cînd temperatura medie a aerului a constituit +1..+3ºC, depăşind norma cu 4-5ºC. Pe parcursul întregii perioade de observaţii instrumentale, cea mai joasă temperatură a aerului în sezonul de iarnă s-a semnalat pe 20 ianuarie 1963 – -35,5ºC (s. Brătuşeni, r. Edineţ), iar cea mai ridicată – pe 26 februarie 1990 – +23,3ºC (Tiraspol). Instabilitatea regimului termic în sezonul de iarnă este una din cele mai specifice trăsături ale climei Republicii Moldova.

În ceea ce priveşte vremea de Sfîntul Vasile, tradiţia populară are numeroase interpretări. Astfel, se consideră că cum e ziua de Anul Nou, aşa va fi tot anul: bun sau rău. De asemenea, credinţa populară spune că, dacă în ziua de Anul Nou e ger mare şi dacă pe zăpadă se văd multe steluţe, e semn că anul ce urmează va fi bun şi vor fi multe cununii.

Totodată, dacă în ziua de Sfîntul Vasile ninge, anul ce urmează va fi unul îmbelşugat, iar dacă este senin şi geros, oamenii vor fi sănătoşi pe parcursul anului. Se mai spune că, dacă noaptea de Anul Nou este "lină şi senină", este un semn că noul an va fi unul bun.

Source: www.moldpres.md

Keywords:

meteo , prognoza , ger

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1850
Populația:
28360 locuitori

Soroca este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Soroca. Amplasat  în nord-estul republicii, pe malul drept al Nistrului, oraşul Soroca este situat la 160 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 28362 locuitori. Prima atestare documentară a Sorocii datează din 1499, data încheierii tratatului de pace moldo-polon, la care a fost prezent şi “Coste Posadnic, pîrcălab de Soroca”.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.