Go to section: Nature and tourism
09 february 2023, 15:00 Nature and tourism views 100958
Parcul „Valea Trandafirilor”
09 february 2023, 15:00 Nature and tourism views 100958

Parcul „Valea Trandafirilor”

În partea de sud-est a Chişinăului, în sectorul Botanica, pe o suprafață de 145 ha se întinde parcul Valea Trandafirilor, situat de-a lungul unui defileu adînc prin care curge un pîrîiaş, formînd o cascadă de 3 lacuri.

În acest loc a fost anterior pădure, precum şi plantaţii de trandafiri. Pe la sfîrşitul anilor 1960 s-a luat decizia ca această zonă să fie transformată într-un parc amenajat. Au fost întărite şi betonate barajele lacurilor, iazurile au fost curăţate, s-au făcut alei, au fost construite scări. În partea de sus a parcului, adiacentă străzii Trandafirilor, a fost construit Orăşelul Copiilor cu carusel, Roata Dracului şi un amfiteatru mic. Au mai fost construite: Staţia de bărci, un hangar pentru bărcile de canotaj, pe malurile lacurilor s-au deschis cîteva restaurante. În anii 70 ai secolului al XX-lea a început crearea unui Muzeu al Sculpturilor de Grădină, în care erau expuse lucrările meşterilor din diferite ţări ‒ Republica Moldova, Lituania, Armenia, Estonia, Georgia, Tadjikistan, Belarus. Sculpturile acestea înfrumuseţează parcul şi în prezent. La intrarea în parc se afla cinematograful „Iskra” (redenumit apoi „Columna”), care este acum închis. În parc există aproximativ 50 de specii de arbori şi arbuşti.

Acest parc şi Grădina Botanică, situată la ieşirea din oraş este locul preferat de recreere al locuitorilor sectorului Botanica. Cîndva, în parc era o cafenea situată într-un avion scos din uz şi care era un loc foarte popular printre copii întregului Chișinău. Însă acesta a ars. Pe lacul de jos a fost anterior o plaja, care în prezent s-a golit, pentru că toate lacurile parcului sînt puternic poluate şi de mulţi ani nu au mai fost curăţate de vegetaţie şi nămol. Cu toate acestea, pe lacul de sus, mai puteţi face încă o plimbare cu barca sau bicicleta de apă. Destul de rar pot fi văzuţi pescarii, care altă dată erau mult mai mulţi. În parc au loc curse de atletism dar şi antrenamentele sportive ale studenţilor Colegiului de Educaţie Fizică, situat în apropiere.

Parcurile Chişinăului - Album foto

Keywords:

natura , Chisinau , parc

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1611
Populația:
1202 locuitori

Ciorna este un sat din cadrul oraşului Rezina, raionul Rezina. Satul Ciorna este situat pe malul drept al rîului Nistru, la gura afluentului Ciorna, la o distanță de 3 km de orașul Rezina și la 104 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1202 locuitori. Prima atestare documentară a satului Ciorna din ținutul Soroca datează din anul 1611.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.