Go to section: Nature and tourism
17 february 2022, 15:00 Nature and tourism views 3430
O specie rară de vultur a fost observată în Cahul
17 february 2022, 15:00 Nature and tourism views 3430

O specie rară de vultur a fost observată în Cahul

Societatea pentru Protecţia Păsărilor şi Naturii (SPPN) a anunţat că, în perioada 13-15 februarie, pe teritoriul ţării noastre s-a aflat „un oaspete foarte rar – vulturul negru (Aegypius monachus)", transmite MOLDPRES.

„Pasărea este un subadult care provine din Spania și care a fost relocat anul trecut în Bulgaria, în cadrul unui program de reintroducere a speciei. Tînărul vultur a primit numele de Djuranlyi și a fost echipat cu transmițător satelitar. Djuranlyi a intrat în Republica Moldova pe data de 13 februarie 2022, lîngă localitatea Etulia Nouă (UTA Gagauz-Yeri). După o noapte petrecută în raionul Cahul, pasărea și-a continuat zborul pînă în nordul țării, oprindu-se în raionul Telenești, lîngă localitatea Pistruieni", indică SPPN.

Potrivit sursei citate, pasărea se afla pe un teren agricol și aștepta ca aerul dimineții să se încălzească, pentru a decola cu ajutorul curenților de aer. Din cînd în cînd era vizitată de corbi teritoriali curioși. Înainte de prînz și-a luat zborul în direcția nord-vest, îndreptîndu-se spre regiunea Vinnița din Ucraina.

Vulturii tineri pribegesc adesea pînă la atingerea maturității, putînd parcurge distanțe impresionante. În doar cîteva luni de la eliberare, Djuranlyi a parcurs mii de kilometri, traversînd Bulgaria, Turcia și Grecia. După ce s-a reîntors în Bulgaria, vulturul a călătorit în Romînia, unde și-a petrecut aproape întreaga iarnă. La mijlocul lunii februarie a trecut și pe la noi, afirmă Societatea pentru Protecţia Păsărilor şi Naturii.

Această specie este considerată dispărută în Republica Moldova. La începutul anilor 1900 existau cîteva perechi de vulturi negri care cuibăreau în regiunea Cornești, dar care au dispărut din cauza persecuției umane, tăierii arborilor bătrîni, lucru care s-a răsfrînt și asupra altor specii de vultur: vulturul pleşuv sur (Gyps fulvus), dar și acvilelor de mari dimensiuni: Acvila de cîmp (Aquila heliaca), acvila de munte (Aquila chrysaetos) etc. O altă cauză a dispariției păsărilor, a fost otrăvirea secundară cu poluanți de tip DDT.

Source: www.moldpres.md

Keywords:

pasari , Moldova

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1622
Populația:
1725 locuitori

Calaraşovca este un sat şi comună din raionul Ocniţa. Din componenţa comunei fac parte două localităţi: Berezovca şi Calaraşovca. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1725 de locuitori. Satul Calaraşovca este situat la o distanţă de 30 km de oraşul Ocniţa şi la 210 km de Chișinău. Satul  Calaraşovca a fost întemeiat în anul 1622.  

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.