25 april 2014, 10:14 Moldovan Diaspora views 10449
Discuţii privind protecţia socială a migranţilor moldoveni, purtate la Roma
Photo: trm.md
25 april 2014, 10:14 Moldovan Diaspora views 10449

Discuţii privind protecţia socială a migranţilor moldoveni, purtate la Roma

Încheierea acordurilor moldo-italiene privind protecţia socială, migraţia personalului medical, recunoaşterea titlurilor de studii şi a calificărilor profesionale, sunt cîteva dintre subiectele discutate de ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, în cadrul vizitei sale la Roma.

Șefa diplomației de la Chișinău a avut miercuri întrevederi cu ministrul italian al Muncii şi Politicilor Sociale, Giuliano Poletti, cu preşedintele Comisiei Afaceri Externe şi Comunitare a Camerei Deputaţilor, Fabrizio Chicchitto, şi cu preşedintele Comisiei Afaceri Externe şi Emigraţie a Senatului, Pier Ferdinando Casini.

Natalia Gherman a adus mulţumiri autorităţilor italiene pentru politicile active promovate în vederea integrării cetăţenilor moldoveni în piaţa muncii şi în societatea italiană. În context, a fost exprimată disponibilitatea părţii moldoveneşti de a găzdui în viitorul apropiat, la Chişinău, delegaţiile experţilor italieni în vederea demarării negocierilor asupra unor noi acorduri.

În acelaşi timp, şefa diplomaţiei de la Chişinău a solicitat aplicarea eficientă a Acordului în domeniul migraţiei de muncă şi a proiectelor realizate în baza acestuia, care prevăd formarea şi încadrarea în cîmpul muncii în Italia a peste 500 de cetăţeni moldoveni, în diverse domenii sectoriale.

La rîndul său, ministrul italian al Muncii şi Politicilor Sociale, Giuliano Poletti, a apreciat calitatea şi contribuţia valoroasă a comunităţii moldoveneşti din Italia la dezvoltarea economiei italiene şi a relaţiilor dintre cele două ţări. Oficialul a confirmat disponibilitatea părţii italiene de a organiza o reuniune tehnică la nivel de experţi, cu scopul confruntării legislaţiilor naţionale în vederea ulterioarei negocieri a acordului privind protecţia socială.

În cadrul întrevederilor la Camera Deputaţilor şi Senat, ministrul Natalia Gherman a făcut referire la necesitatea impulsionării relaţiilor interparlamentare moldo-italiene, prin efectuarea unui schimb de vizite la nivelul preşedinţilor de Parlament şi al comisiilor de profil.

Totodată, în contextul apropiatei semnări a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, şefa diplomaţiei de la Chişinău a solicitat celor doi preşedinţi de comisii susținere în vederea ratificării neîntîrziate a acestuia de către Parlamentul Italian.

În cadrul vizitei de lucru la Roma, ministrul Natalia Gherman a avut și o întîlnire cu preşedinţii asociaţiilor diasporei moldoveneşti din Italia, în timpul căreia a prezentat priorităţile politicii interne şi externe a Guvernului şi a răspuns la întrebările participanţilor.

Source: trm.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1574
Populația:
1269 locuitori

Jora de Jos este un sat din cadrul comunei Jora de Mijloc, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 26 km de oraşul Orhei şi la 71 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1269 de oameni. Satul Jora de Jos a fost menționat documentar în anul 1574.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.