06 november 2014, 13:59 Moldovan Diaspora views 9860
06 november 2014, 13:59 Moldovan Diaspora views 9860

Moldoveanul Dumitru Podgurschi a învățat hieroglifele și s-a stsbilit în China


Foto: prime.md

Este vorba despre Dumitru Podgurschi, un tînăr de 24 de ani, care s-a stabilit de cîțiva ani în China, mînat de un vis din copilărie. Moldoveanul se mîndrește că a reușit să treacă peste frică și stereotipuri și să accepte o altă cultură.

Dumitru Podgurschi este unul dintre cei aproape o sută de moldoveni care au ales să trăiască în China. A visat de mic să ajungă în această țară, iar la 22 de ani și-a luat inima în dinți și s-a mutat cu traiul la zeci de mii de kilometri de casă.

Așa, Dumitru a ajuns în una dintre cele mai aglomerate metropole din lume. Cu o populație de circa 22 de milioane de oameni, Beijingul seamănă în orele de vîrf cu un adevărat furnicar. Pe lîngă milioanele de mașini și pietoni, în trafic își fac loc motoretele și bicicletele.

În cei doi ani de cînd s-a stabilit pe continentul asiatic, Dumitru a învățat limba chineză, a 8-a limbă pe care o știe după engleză, franceză, bulgară, ucraineană, germană, italiană și spaniolă. Aptitudinile de poliglot l-au ajutat să se angajeze traducător într-o companie din Beijing. Rar are cu cine să schimbe o vorbă în limba romînă, însă nu uită să le vorbească localnicilor despre țara în care s-a născut.

În China aproape că nu există lucruri care să nu te încînte, o spune și Dumitru. De la hărnicia locuitorilor care au ridicat țara la cea de-a doua putere economică a lumii și pînă la abilitatea celor peste 1,3 miliarde de oameni de a conviețui în pace alături de peste 50 de minorități.

Acum că și-a realizat un vis din copilărie, Dumitru își făurește noi planuri. Cu experiența acumulată în China, tînărul vrea să revină peste cîţiva ani acasă și să deschidă un liceu, în care va fi studiată cultura chineză.

Source: prime.md

Keywords:

China , Moldova , studii

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1617
Populația:
904 locuitori

Horeşti este un sat şi comună din raionul Făleşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Unteni, Horeşti și Lucăceni. Localitatea se află la distanța de 21 km de orașul Fălești și la 147 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 904 oameni. Satul Horeşti a fost menționat documentar în anul 1617.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.