20 january 2015, 11:52 Moldovan Diaspora views 10838
7 lucruri inedite despre Elvetia, tara care a pus pe jar intreaga lume
Photo: incont.ro
20 january 2015, 11:52 Moldovan Diaspora views 10838

7 lucruri inedite despre Elvetia, tara care a pus pe jar intreaga lume

De patru zile, intreaga lume este cu ochii pe Elvetia, a carei banca centrala a luat o decizie care a trimis unde de soc in intreaga lume. Renumita pentru nivelul de trai ridicat sau pentru peisajele sale superbe, in Tara Cantoanelor exista insa si numeroase lucruri pe care foarte putini oameni le stiu, scrie Business Insider.

Iata cateva dintre ele:

1. In caz de razboi nuclear, Elvetia are buncare capabile sa gazduiasca intreaga populatie (aproape 8 milioane de locuitori).

2. Tot in caz de conflict militar, autostrazile din Elvetia pot deveni piste de aterizare sau decolare prin indepartarea gardurilor de separare a sensurilor de mers.

3. Pilotii din armata elvetiana nu pot atinge viteza sunetului in timpul antrenamentelor. Din cauza dimensiunii reduse a tarii (41.290 kilometri patrati), ar fi imposibil ca aceste avioane sa nu intre in spatiul aerian al altor tari daca ar zbura la astfel de viteze.

"In ceea ce priveste aeronavele supersonice, Elvetia are un acord cu Franta prin care i se permite sa intre in spatiul aerian francez pentru a putea atinge astfel de viteze", a declarat un localnic.

4. In ciuda dimensiunii sale reduse, Elvetia are patru limbi oficiale (germana, franceza, italiana si retoromana). Germana vorbita in Elvetia se diferentiaza de cea din Germania, fiind denumita "germana elvetiana" si nu are o reprezentare scrisa. De multe ori, nativii din Germania sustin ca nu inteleg nimic din germana elvetiana.

5. Producatorii de ciocolata au dezvoltat tehnici pentru a crea sortimente de ciocolata cu aur comestibil.

6. Masinile din Elvetia arata toate ca noi. Cei care nu realizeaza inspectii regulate sau care nu-si repara autovehiculele pot primi amenda.

7. Multi oameni lauda sistemul de transport din Elvetia. Cu un singur bilet poti traversa tara de la un capat la altul cu diferite mijloace de transport - autobuz, tren sau vapor. Exista, de asemenea, un sistem general valabil in care trenurile ajung inainte de ora fixa sau inainte de jumatatea unei ore si pleaca imediat dupa, deci poti schimba un tren intr-un interval de 20 de minute.

Source: www.incont.ro

Keywords:

Elvetia , turism , calatorie

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1660
Populația:
675 locuitori

Negurenii Vechi este un sat şi comună din raionul Ungheni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Zăzulenii Vechi, Negurenii Vechi, Coşeni și Ţîghira. Localitatea se află la distanța de 35 km de orașul Ungheni și la 110 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 675 de oameni. Satul Negurenii Vechi a fost menționat documentar în anul 1660.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.