26 september 2015, 14:00 Moldovan Diaspora views 10227
Compatriotul nostru e candidat pentru alegerile în Congresul SUA cu șanse reale de cîștig
26 september 2015, 14:00 Moldovan Diaspora views 10227

Compatriotul nostru e candidat pentru alegerile în Congresul SUA cu șanse reale de cîștig

Locuitor al Sacramento, fost candidat la funcția de primar al orașului Roseville, Iuri Serețki, și-a anunțat intenția de a candida pentru Congresul SUA în 2016. În caz de victorie, el va deveni primul congresman-imigrant din Moldova din istoria țării. Într-un interviu pentru portalul "Slaveanski Sacramento" Serețki și-a exprimat opinia privind problema conflictului ucrainean, a vorbit despre atitudinea față de căsătoriile gay-ilor, imigrația ilegală. Pentru a ajunge cinstit în organul legislativ federal, Serețki este gata să fie supus testului la poligraf.

Primul candidat, care e gata să facă lobby pentru recunoașterea genocidului armenilor.

- De ce candidați la alegerile pentru Congresul SUA?

- Ca să servesc drept exemplu pentru alții. Printre imigranți există persoane care ar putea aduce multe beneficii țării, dar se tem să participe la alegeri, lor li se pare că acesta este un fel de club exclusivist pentru cei născuți în America. Sper ca exemplul meu să le dea curaj acelora mai talentați și mai inteligenți decît mine.

Vreau să obțin ca Statele Unite ale Americii să recunoască genocidul armean. Pe mine ca și originar din fosta Uniune Sovietică această problemă mă frămîntă. Aceasta este o tragedie teribilă și este bine că armenii, împrăștiați prin toată lumea, nu uită, continuînd să lupte. Genocidul unui popor față de altul a rămas nepedepsit.

- Doriți să deveniți lobbistul Comunității Armene în SUA?

- Da. Eu nu reprezint nici mediul de afaceri, nici partide. Și nu m-a rugat nimeni să o fac. Este decizia mea personală. Aș dori să reprezint toți imigranții. Persoana care a trecut ea însăși prin emigrare, înțelege mult mai bine ce înseamnă aceasta și ce legi sînt necesare. Districtul 28, pentru care candidez la alegeri, este locuit, în principal, de imigranți.

SUA au șansele de a avea primul congresman-imigrant american în prima generație.

-Cîți vorbitori de limbă rusă locuiesc în districtul pentru care candidați?

- Am plecat din Moldova după patru ani de la prăbușirea Uniunii și m-am obișnuit să nu-i împart pe acei care au locuit cu mine în ruși, ucraineni, evrei, armeni, pentru mine, ca și pentru americani, toți sînt ruși. În districtul nostru sînt aproximativ o jumătate de milion, în total în SUA - pînă la 10 milioane, dintre care 6,5 sînt înregistrați în calitate de alegători.

- Dacă veți fi ales în Congres veți fi primul congresman-imigrant în prima generație?

- Da.

-Cei mai mulți vorbitorii de limbă rusă din SUA au venit din Ucraina. Pe ei îi interesează conflictul care are loc acolo. Dvs. de partea cui sînteți?

- Eu văd situația ca fiind una în egală vinovăție și nevinovăție atît a Occidentului, Statelor Unite ale Americii, Europei, cît și ale acelor părți ale Ucrainei, care sînt acum împărțite. Nu-mi plac politicienii − nu persoane concrete, ci această profesie ca atare, căci ea implică ipocrizie și multe alte lucruri care îmi displac. De aceea, nu mă consider și nu spun că sînt politician. Și nu sînt de partea nimănui. Sînt de acord cu afirmația că președinții Rusiei și Statelor Unite ale Americii trebuie închiși într-o cameră și să nu iasă de acolo pînă cînd nu vor rezolva problema.

Dacă vor decide să bombardeze Rusia ...

- Dacă în 2016-2017 Congresul va decide să bombardeze Rusia, de partea cui veți fi?

- Eu voi fi, desigur, împotrivă. Acesta va fi sfîrșitul lumii! Avem șanse egale de distrugere reciprocă. De aceea va trebui să ne mutăm pe Lună.

- În luna mai Jirinovski a declarat la postul de radio din Sacramento că Rusia ar avea nevoie de 15 minute pentru a bombarda New York-ul.

- Vladimir Jirinovski etalează... În SUA, de asemenea, puteți găsi o persoană similară lui Jirinovski, oamenii ajung la emisiuni în direct și fac apeluri de grenul «să facem praf Rusia»

- Numiți cea mai gravă problemă a imigranților vorbitori de limbă rusă în Statele Unite.

- Există probleme specifice: legalizarea documentelor etc. Cineva vrea ca imigranților ilegali să li se ofere din start cetățenie și green card pentru toate rudele. Dar acest lucru este imposibil. Eu voi fi împotrivă. Eu n-am de gînd să spun ceea ce oamenii vor să audă, să mă conformez lor, cum o fac politicienii. Acest lucru îmi reduce șansele, în schimb, nu-mi va fi rușine să privesc în ochii oamenilor.

Optează împotriva căsătoriilor persoanelor de același sex

- Ce părere aveți despre arestarea în Kentucky a unei femeii care a refuzat să înregistreze căsătoriile persoanelor de același sex?

- Ce pot să spun? Legea adoptată este o lege greșită. Poate din această cauză cineva nu va vota pentru mine.

- În Sacramento toată lumea va vota pentru dvs.

- Eu voi spune ceea ce gîndesc. Dacă spunem că nu există Dumnezeu, atunci totul este posibil și în baza căror principii va fi construită atunci societatea? În baza principiilor de selecție naturală? Există careva criterii în baza cărora este organizat totul. Moralitatea poate fi bazată doar pe religie. Mă bucur pentru democrați, ale căror opinii nu le împărtășesc: avînd suficient timp și bani, poți împinge orice lege.

Dacă ar fi trebuit să decid să fie recunoscute căsătoriile persoanelor de același sex în Statele Unite, m-aș fi pronunțat categoric contra. Trebuia să fi fost denumită altfel − coabitare, de exemplu.

"Iată în Moldova oamenii trăiesc rău și ce e de făcut − să mutăm întreaga Moldovă aici?"

- Imigranții ilegali trebuie alungați din țară?

- Este clar că este imposibil să fie toți primiți. Apare însă problema criteriilor. Iată în Moldova oamenii trăiesc rău și ce e de făcut − să mutăm întreaga Moldovă aici? Întrebarea trebuie să fie reglementată într-un fel. Se pare că este lăsată în voia sorții sau există interese.

Mai întîi de toate este nevoie să fie separată componenta criminală. Restul persoanelor trebuie să fie legalizate sau să li se ofere posibilitatea de a rămâne aici temporar să lucreze. Dacă cineva vrea să un loc de muncă în SUA, la care nu pretinde nimeni, poftim să-și cumpere asigurarea minimă și să dovedească că nu are antecedente penale.

Nu este secret faptul că vin cu miile și încep războaiele gangsterilor, iar asta vă costă în calitatea dvs. de contribuabili trilioane de dolari. Spre exemplu, li se oferă școlarizare gratuită. Aceste școli nu se află în cele mai bune zone și sînt un adevărat dezastru: absolvenții nu pot citi, scrie și aduna pe degete doi plus doi.

Dacă nu există reguli începe haosul. Dorești să te afli aici – înregistrează-ți automobilul. E o nebunie, atunci cînd sosește un camion, care, pur și simplu, nu se poate afla în California, pentru că nu corespunde standardelor privind emisiile de gaze... Un număr foarte mare de imigranți trăiesc din contul altora. Unde este dreptatea?

Omul fără vaccinuri

- Părinții au întîlnit probleme la vaccinarea copiilor. În Senat a fost depus un proiect de lege care presupune ca toți angajații instituțiilor de învățămînt vor trebui, de asemenea, sa fie vaccinați.

- Nu am făcut nici un vaccin, am alergie, nu am mers la grădiniță, cînd eram copil, am stat singur acasă. Ce e de făcut cu oameni ca mine?

- Există opțiuni: școlarizarea la domiciliu, home school. Problema e însă de altă natură. Recent o femeie ortodoxă din Rusia a cîștigat în instanța de judecată de la New York procesul față de Departamentul Educației cu cerința de a nu vaccina copilul. Ea a găsit o portiță de scăpare în legislație, a depistat în componența vaccinului celulele fetale - celule ale copiilor avortați și acum copilul ei are dreptul de a merge la școală.

- Este păcat că atunci cînd a fost adoptată legea privind căsătoriile persoanelor de același sex, credincioșii nu au fost implicați atît de activ ... Dar îi vor face un alt vaccin.

Unica persoană care nu are nimic de ascuns

- Programul Dvs.?

- Este în proces de elaborare. Apropo, eu sînt singurul candidat care și-a declarat disponibilitatea de a fi supus testului la detectorul de minciuni. Eu vreau să dovedesc că nu sînt influențat de nimeni, că nu am interese comerciale. Sînt programator și pot cîștiga nu mai puțin decît un congresman. Bani, faimă, privilegii nu caut.

- Contracandidații dvs. vor fi politicieni de carieră, cu o mare experiență și un buget mare.

- Să vedem, ce este mai important: adevărul sau banii. În Roseville favoritul cursei electorale a adunat 14 mii de voturi, eu – 3 mii, nu este chiar atît de departe. Totodată pentru mine au votat băștinașii-americani, acolo nu sînt ruși. Eu nu am făcut principial publicitate, am mers doar la dezbateri, nu am cheltuit nici un bănuț pentru nimic.

- În 2016 cine vă va sponsoriza, Moscova?

- Concurenții mei vor primi sprijin de la oamenii de afaceri mari: singura cale de a face lobby pentru ceva – este să plătești alegerea propriului candidat. Și eu voi colecta, probabil, donații benevole, căci la aceste alegeri deja nu te vei putea lipsi de buget. Cît vom aduna, atît vom cheltui. Nu voi accepta donații de la oamenii din business.

Iuri Serețki s-a născut la Chișinău în anul 1995. La vîrsta de 19 ani s-a mutat în California. El locuiește la Sacramento, se ocupă de afaceri în domeniul IT și cel al construcțiilor. Deține centura neagră la karate. Este reprezentantul Companiei «The symbol of success», care organizează înregistrările pentru Cartea Recordurilor Guinnes, face tot posibilul pentru a atrage tinerii să practice sportul și să fie interesați de cultură. Spre exemplu, în Taraclia, în septembrie 2014, cu eforturile companiei a fost stabilit recordul mondial cu 1.600 de studenți, în timp ce făceau exerciții de sport (vezi foto). În domeniul educației Serețki propune înlocuirea testelor cu compuneri-eseuri cu expunerea gîndurilor proprii și să fie interzisă utilizarea calculatoarelor.

Fiind originar din Moldova el face apel către imigranții vorbitori de limbă rusă să-și unească forțele pentru a crea un precedent − de a intra în politica mare a Lumii Noi. Alegerile pentru Congres vor avea loc pe 8 noiembrie de 2016. Serețki are șansa de a deveni primul congresman vorbitor de limbă rusă din istoria Statelor Unite ale Americii.

Source: www.vedomosti.md

Keywords:

SUA , congres

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1963
Populația:
1369 locuitori

Sadovoe este un sat şi comună în subordinea administrativă a municipiului Bălţi. Sadovoe este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 10 km de orașul Bălți și la 148 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1369 de locuitori. Satul Sadovoe a fost oficial înregistrat în anul 1963.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.