11 october 2015, 15:16 Moldovan Diaspora views 7309
Moldova, prezentată la Festivalul Internaţional al Ţărilor din Est
11 october 2015, 15:16 Moldovan Diaspora views 7309

Moldova, prezentată la Festivalul Internaţional al Ţărilor din Est

Asociaţia de Moldoveni „Noroc" din Belgia a reprezentat Republica Moldova la Festivalul Internaţional al Ţărilor din Est (Festivale International de l'Est). Cea de-a V-a ediţie a Festivalului a avut loc în oraşul Mons, Belgia, în perioada 6-8 noiembrie. La eveniment au participat şi reprezentanţi ai diasporelor armeană, georgiană, rusă, ucraineană şi azerbaidjană.

Potrivit Biroului pentru Relații cu Diaspora, din programul dedicat Republicii Moldova, intitulat „Moldavie en Folie", au făcut parte expoziții de pictură, filme, proiecții de fotografie, precum și dansuri populare, degustare de vinuri și de mâncare tradițională.

Potrivit Auricăi Ușcov, președinta Asociației „Noroc", scopul participării la eveniment a fost de a transmite un mesaj publicului european, prin care să accentueze importanța protejării și a promovării diversității lingvistice și culturale, tradițiilor și obiceiurilor Moldovei în Europa, păstrarea legăturilor social-culturale cu Belgia și Moldova, consolidarea asociațiilor și comunităților diasporei.

Participarea Asociației „Noroc" la Festival a fost posibilă datorită suportului oferit de Guvernul Republicii Moldova, Biroul pentru Relații cu Diaspora (BRD), în parteneriat cu Ministerul Culturii și Institutul Cultural Român din Bruxelles (ICR Bruxelles).

La Festival au fost proiectate filmele documentare „Te iubesc, Ion și Doina", dedicat regretaților interpreți Doina și Ion Aldea-Teodorovici și „Iubirile lui Mihai Volontir", primul documentar despre viaţa şi destinul de creaţie al marelui actor de teatru şi film, Mihai Volontir.

De asemenea, operele a șase pictori au fost expuse în cadrul unei expoziții curate de Tudor Zbârnea, directorul Muzeului Național de Artă al Moldovei. La eveniment au evoluat un grup de dansatori de la Colegiul Național de Coregrafie din Chișinău.

Source: trm.md

Keywords:

Festival , Belgia , diaspora

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1925
Populația:
63 locuitori

Socolovca este un sat din cadrul comunei Rotari din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Camenca și la 150 km de Chișinău. Populaţia satului Socolovca alcătuia 63 de oameni în anul 2004. Satul Socolovca a fost înființat în anul 1925.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.