23 september 2016, 16:30 Moldovan Diaspora views 5786
De ce migranții nu s-au înregistrat în listele electorale (Video)
23 september 2016, 16:30 Moldovan Diaspora views 5786

De ce migranții nu s-au înregistrat în listele electorale (Video)

După încheierea perioadei de înregistrare în listele electorale de bază a moldovenilor aflați peste hotarele țării s-a constatat, spre surprinderea multora, că în aceste liste s-au înscris doar 3570 de persoane.

Asta în timp ce, conform statisticilor oficiale, din țară sînt plecați peste opt sute de mii de moldoveni.

Pentru a afla cauzele acestui fenomen, NOI.md a discutat cu șefa Biroului pentru Relații cu Diaspora (BRD), Olga Coptu.

Potrivit șefei BRD, cauza principală a acestei situații este lipsa de informație, atît pe teritoriul Republicii Moldova, cît și peste hotarele ei: „Unii nici nu cunoșteau că vor avea loc alegerile președintelui, alții nu au știut despre procedura de înregistrare prealabilă", a explicat Coptu.

Un alt motiv, potrivit șefei BRD, este lipsa accesului la internet sau folosirea acestuia în alte scopuri decît cel de informare: „Unii migranți moldoveni nu au acces la internet. Și chiar dacă îl au, nu-l folosesc în scop de informare. De fapt, s-au înregistrat cei care au făcut-o în 2014 sau cei care s-au informat singuri ori au fost informați de către cineva anume".

Olga Coptu a menționat că persoanele care nu au reușit să se înregistreze prealabil vor putea totuși participa la alegerile prezidențiale, înregistrîndu-se la secții de vot, în listele suplimentare. „Înregistrarea prealabilă era necesară pentru a justifica numărul secțiilor de vot ce urmează a fi deschise și pentru că această înregistrare asigura radierea din listele de la domiciliul din Republica Moldova", a specificat Coptu.

„Secțiile de vot în afara misiunilor diplomatice se vor deschide în baza a două criterii: numărul celor care au votat la ultimele alegeri, adică în 2014, și numărul celor înregistrați prealabil", a conchis șefa BRD.

De menționat că, deocamdată, nu se cunoaște numărul secțiilor de vot ce vor fi deschise peste hotare, lista acestora urmînd a fi anunțată în zilele apropiate.

Revoltător este faptul că nu e prima oară cînd moldovenii plecați în afara țării se înregistrează în prealabil în listele electorale într-un număr semnificativ de mic, iar în ziua alegerilor se confruntă cu un număr insuficient de secții de votare. Totodată, mereu se dă vina pe lipsa de informare a cetățenilor, în timp ce din bugetul statului sînt alocate sume colosale pentru campaniile de informare, care, într-un final, nu dau rezultatele scontate.

Source: www.noi.md

Keywords:

diaspora , migratie , lista , alegeri

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1629
Populația:
948 locuitori

Voloave este un sat din cadrul comunei Parcani, raionul Soroca. Localitatea se află la distanța de 11 km de orașul Soroca și la 154 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 948 de oameni. Satul Voloave a fost menționat documentar în anul 1629.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.