14 february 2013, 15:02 Moldovan Diaspora views 11691
14 february 2013, 15:02 Moldovan Diaspora views 11691

Europenii emigrează în țările lumii a treia

Cetățenii țărilor UE afectate dur de criză părăsesc bătrînul continent, sperînd că vor găsi o viață mai bună în Australia, Brazilia, Argentina, dar și in... China, Rusia sau Angola.

Zeci de mii de greci, portughezi, irlandezi și spanioli au părăsit îin acest an Europa, “bătătorind” rutele aeriene spre Perth, Buenos Aires sau Luanda. Irlandezii formează cel mai numeros grup, cu o pondere de 53%. Favorizată de o rată a șomajului de 14,5%, emigrația din această țară a crescut constant din 2008 încoace. Principala lor țintă este Australia, scrie ruvr.ru.

Tot spre Australia se îndreaptă și foarte mulți greci. 2.500 s-au stabilit, de exemplu, în anul 2011 în această țară din emisfera sudică, iar alți 40.000 așteaptă prima ocazie să li se alăture.

Portughezii au o situație mai interesantă. Planurile lor de emigrare cuprind Brazilia, dar și o destinație cam ciudată la prima vedere – Angola. Aceasta este o fostă colonie portugheză care prezinta doua avantaje majore: e plină de petrol și de diamante (locul 3 la petrol în Africa, după Nigeria și Libia);
oferă joburi foarte bine plătite celor cu pregătire superioară, dat fiind că începînd cu 2002 a intrat într-un proces de reconstructie după zeci de ani de război civil.

Concluzia? Este clar că asistam la un exod al populației europene, un exod care ne amintește de ceea ce s-a întîmplat în urmă cu 100 și ceva de ani, cînd familii întregi din Europa au traversat Atlanticul spre SUA, în căutarea unei vieți mai bune.

Doar că acum drumul nu mai duce spre vest, ci spre sud, iar emigranții nu mai sînt oameni simpli, ci cetățeni bine pregătiți, cu diplome greu cîștigate în unele dintre cele mai dificile domenii. “Mai toți cei care sosesc aici sînt absolvenți de facultate – ingineri, arhitecți, profesori, economiști – dispuși să facă orice pentru a obține un loc de muncă”, spune președintele unei organizații ce reprezintă comunitatea greacă din Australia.

Potrivit  Organizației Internaționale a Muncii, o treime din numărul total de șomeri din Europa nu sînt angajați mai mult de un an. Partea cea mai vulnerabilă a populației sînt tinerii cu vîrsta sub 24 de ani - 13% dintre ei nu pot găsi de lucru.

În 2012, în conformitate cu OIM, numărul șomerilor din lume, a crescut cu patru milioane de persoane și este acum de 197 milioane (6% din populația activă din lume). În 2013, conform prognozei organizației, numărul de șomeri în lume va crește cu încă cinci milioane de oameni.

Keywords:

diaspora , Europa , UE , criza

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1455
Populația:
2240 locuitori

Delacău este un sat şi comună din raionul Anenii Noi. Delacău este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 38 km de orașul Anenii Noi și la 45 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2240 de oameni. Satul Delacău a fost menționat documentar în anul 1455.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.