15 april 2013, 09:32 Moldovan Diaspora views 9410
15 april 2013, 09:32 Moldovan Diaspora views 9410

Roubini despre riscul dezmembrării zonei euro

Cel mai cunoscut dintre economiștii lumii, Nouriel Roubini, s-a plimbat prin lume, a analizat situația țărilor vizitate și a tras concluzii. Printre altele, el a constatat că “în toate țările periferice, partidele populiste de stînga și de dreapta dobîndesc” , pe fondul crizei, o tot mai mare susținere. În ultimele patru săptămîni am fost la Sofia, Kuala-Lumpur, Dubai, Londra, Milano, Frankfurt, Berlin, Paris, Beijing, Tokyo, Istanbul și în SUA.

Ceea ce înseamnă că numeroasele provocări ale economiei mondiale nu au scăpat atenției mele, scrie Roubini în Project Syndicated. În Europa, notează în continuare profesorul american, riscul dezmembrării zonei euro și pericolul ca Spania și Italia să piardă accesul la piețe s-au redus grație deciziei din această vară a Băncii Centrale Europene de a susține datoria suverană.

In schimb, problemele fundamentale al Uniunii monetare – creșterea lentă, recesiunea, pierderea competitivității și amploarea uriașă a datoriei private și de stat – nu au fost rezolvate. În plus, continua Roubini, acordul dintre nucleul UE, BCE și statele periferice, care include un program dureros de reduceri de cheltuieli și reforme în schimbul unui ajutor financiar consistent, este, în prezent, pe punctul de a eșua.

Problema este că periferia a obosit de atîta austeritate, iar marile economii ale UE, în special Germania și Olanda, au obosit de atîta sponzorizare.

 

Sursa:  jurnalul.ro

Keywords:

diaspora , euro , Europa , economie , criza

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1846
Populația:
1079 locuitori

Tîrgul-Vertiujeni este un sat şi comună din raionul Floreşti. Tîrgul-Vertiujeni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 33 km de orașul Florești și la 143 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1079 de oameni. Satul Tîrgul-Vertiujeni a fost menționat documentar în anul 1846.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.