27 may 2013, 09:46 Moldovan Diaspora views 9750
27 may 2013, 09:46 Moldovan Diaspora views 9750

Hora Moldovei a fost încinsă la Festivalul Popoarelor din Roma


Foto: moldova.org

La 19 mai, în Roma s-a desfăşurat cea de-a XXII-a ediţie a Festivalului Popoarelor - o iniţiativă a Asociaţiei culturale „Baobab” pentru comunitățile de cetăţeni străini din regiunea Laţio (Lazio). Evenimentul are drept scop oferirea posibilităţii străinilor din teritoriu de a-şi prezenta excelenţele în diferite domenii, în cadrul unui dialog intercultural, anunță moldova.org.

Sărbătoarea a reunit reprezentanţii a 30 de comunităţi străine, stabilite în Italia, care și-au demonstrat talentul în diferite domenii ca artă, cultură, gastronomie, port naţional. Fiecare ţară participantă a avut la dispoziţie un stand pentru expunerea diverselor obiecte de artizanat, materiale informative, cărţi, obiecte de decor tipice etc.

Standul Republicii Moldova a fost amenajat în forma unei „Case mari”. Comunitatea moldovenilor a reuşit să amenajeze un bogat stand în Piazza San Giovanni. În "Casa Mare" au fost expuse covoare, costume şi prosoape naţionale, picturi din mozaic de lemn de măslin cu tematică religioasă, broderii, icoane din lemn, colecţii de cărţi, obiecte de artizanat şi materialele informative, precum şi colaci şi dulciuri.

Un alt stand a fost rezervat comunității noastre pentru comercializarea platourilor cu bucate tradiţionale moldoveneşti, pregătite de cetățenii din oraşul Orte și Roma, cu ajutorul cateringului „Albinuţa”. Sumele obţinute din vînzări au fost donate organizaţiilor de caritate din Roma.

La probele artistice, ţara noastră a fost reprezentată de grupul muzical „Hora Moldovei”, grupurile folcloristice „Arţăraş” şi „Busuioc”, care au reușit să încingă adevărate hore în Piazza San Giovanni, unde erau prezenți circa 10.000 de persoane.

Standul Moldovei a fost realizat cu suportul asociaţiilor moldovenilor din Roma, Ambasadei Republicii Moldova în Italia și a cetățenilor RM în general. Biroul pentru Relații cu Diaspora împreună cu Ministerul Culturii, Ministerul Educației, Agenția Națională a Turismului și MIEPO a contribuit cu ghiduri turistice, cărți, broșuri, hărţi și alte materiale de prezentare a ţării noastre.

Keywords:

Festival , moldovenii , popor , Italia

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1574
Populația:
1269 locuitori

Jora de Jos este un sat din cadrul comunei Jora de Mijloc, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 26 km de oraşul Orhei şi la 71 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1269 de oameni. Satul Jora de Jos a fost menționat documentar în anul 1574.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.