15 june 2013, 10:05 Moldovan Diaspora views 11898
15 june 2013, 10:05 Moldovan Diaspora views 11898

Vandalism primitiv: La Hliboca a fost decapitat bustul lui Mihai Eminescu


Foto: tocpress.info

Bustul marelui poet din Hliboca (Adîncata), regiunea Cernăuţi a fost vandalizat de persoane necunoscute, cu numai o zi înainte de a fi inaugurat, relatează publika.md cu referire la tocpress.info.

Vicepreşedintele Societăţii "Mihai Eminescu", din regiunea Cernăuţi, Nicolae Şapcă, a declarat că a aflat despre incident în dimineaţa zilei de 14 iunie de la directoarea Muzeului Etnografic din orăşelul Hliboca, unde fusese instalat bustul lui Eminescu.

"Doamna directoare ne-a dat această veste vineri dimineaţa, la ora 08:00, iar noi am anunţat imediat poliţia, care a început operaţiunile de căutare a indivizilor care l-au decapitat pe Eminescu. Aceştia au vandalizat bustul şi au fugit cu tot cu capul poetului. Bustul a fost instalat joi, în faţa Muzeului Etnografic din Hliboca, urmînd ca sculptorii să aplice astăzi un ultim strat de vopsea, iar sîmbătă, cînd se împlinesc 124 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu, să aibă loc ceremonia de dezvelire a monumentului", a spus Nicolae Şapcă.

În pofida celor întîmplate, ceremonia dedicată comemorarii a 124 de ani de la trecerea în eternitate a poetului naţional va avea loc. "Sînt convins că, pînă mîine, capul lui Eminescu va fi găsit. În caz contrar, vom face tot posibilul să rezolvăm cumva această situaţie. Ceremonia, însă, va avea loc, sîmbătă, la ora 12:00, în faţa monumentului poetului, aşa cum am programat iniţial, a promis vicepreşedintele Societăţii "Mihai Eminescu".

Bustul marelui poet din Hliboca, Cernăuţi, a fost realizat cu sprijinul financiar al Societăţii “Mihai Eminescu”. 

 

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XX
Populația:
386 locuitori

Mincenii de Sus este un sat din cadrul comunei Mincenii de Jos, raionul Rezina. Satul este așezat pe un platou cu înălțimea de 273 m. Mincenii de Sus este situat la o distanță de 30 km de orașul Rezina și la 84 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 386 de oameni. Satul Mincenii de Sus a fost înființat la mijlocul secolului al XIX-lea.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.