Go to section: Children
10 april 2016, 16:00 Children views 6553
Întrunire militar-patriotică a tinerilor turiști, la Căpriana (Foto)
10 april 2016, 16:00 Children views 6553

Întrunire militar-patriotică a tinerilor turiști, la Căpriana (Foto)

La 1 și 2 octombrie, în satul Căpriana, raionul Strășeni, a avut loc cea de-a VIII-a întrunire militar-patriotică a tinerilor turiști, cu genericul „Să fim demni”, dedicată aniversării a 72-a a eliberării Moldovei de sub ocupația fascistă.

Evenimentul a fost organizat de Clubul de Turism Montan „Travers” și proiectul militar-memorial „Un pas spre victorie”, cu sprijinul Centrului Rus de Știință și Cultură din Moldova.

După încheierea cu succes a reuniunii de vară, din luna iunie curent, pe adresa Comitetului organizatoric a parvenit un număr mare de cereri atît din partea participanților la manifestare, cît și de la cei care au aflat despre ea din mass-media sau de la prieteni. Dorința copiilor și părinților acestora i-a determinat pe organizatori să desfășoare o întrunire neprogramată a copiilor. Cu toate că anul școlar deja a început, și de această dată numărul de participanți a fost unul record în raport cu cel stabilit în luna iunie. La eveniment au participat peste 150 de copii cu vîrste cuprinse între 5 și 15 ani, care au format 26 de echipe. Echipele au concurat în astfel de discipline, precum parcurgerea unei benzi cu obstacole, tragerea din armă, legatul nodurilor, aruncarea mingii și grenadei în țintă. O etapă separată a competiției a fost turneul la pionerbol. De asemenea, tinerii turiști au luat parte la un concurs pentru cel mai bun logo și motto.

Directorul Centrului Rus de Știință și Cultură, Mihail Davîdov, i-a salutat pe participanții și părinții lor din partea Centrului. El le-a adus mulțumiri organizatorilor evenimentului, le-a urat succese și realizări noi participanților și i-a asigurat că misiunea diplomatică a Federației Ruse va sprijini și pe viitor inițiativa privind educația patriotică a tineretului. Asistentul atașatului militar și aerian de pe lîngă Ambasada Rusiei, colonelul Alexandr Grudin, a reamintit în cadrul mesajului de salutare despre importanța evenimentului istoric căruia îi este dedicată reuniunea – eliberarea Moldovei de fascism. El a menționat că astfel de evenimente militar-patriotice constituie o modalitate foarte bună de a păstra amintirile despre eroii războiului, grație cărora copiii cunosc istoria familiei sale și a Patriei lor.

Despre lupta împotriva invadatorilor, viața de zi cu zi pe front, atacuri și răni le-a relatat copiilor veteranul Marelui Război pentru Apărarea Patriei, locotenentul de infanterie Anton Nikolenko. Anton Nikitovici este un vechi prieten al reuniunii militar-patriotice, el sosește la Căpriana pentru a treia oară, la invitația organizatorilor. Copiii au ascultat povestea soldatului cu respirația întretăiată, adresînd uneori întrebări deloc copilărești despre modul în care au reușit să supraviețuiască, cum și-au stăpînit frica, cum a fost cîștigat acel război teribil.

Amplul program de sport s-a desfășurat pe mai multe terenuri simultan: în partea de jos echipele parcurgeau banda cu obstacole, pe cîmp se trăgea în țintă din armă, pe o luncă spațioasă se învățau bazele legatului nodurilor turistice.

Seara echipele și-au manifestat abilitățile creative: au recitat poezii și au cîntat cîntece despre război, inclusiv compuse de ei. Majoritatea operelor interpretate nu fac parte din curriculumul școlar. Copiii din propria inițiativă au învățat poezii compuse de Iulia Drunina, Konstantin Vanșenkin, Konstantin Simonov.

Deschizînd programul militar-patriotic de seară, conducătorul Clubului Istoric-Patriotic Rus, Alexei Petrovici, i-a invitat pe copii și pe părinții lor să participe la viitoarele evenimente de eternizare a memoriei eroilor Marelui Război pentru Apărarea Patriei. Publicului i-a fost prezentat eseul documentar „Dreptul memoriei”, dedicat expediției cercetașilor din Moldova și Transnistria. Filmul include și imaginile realizate de jurnaliști în timpul vizitei la locurile de glorie militară efectuată de PMM „Un pas spre victorie” și clubul de alpinism „Travers” în iunie curent.

La finalul concursului toți participanții au primit diplome și premii din partea organizatorilor. În afară de daruri, fiecare copil a plecat acasă cu numeroase impresii noi și dorința de a sosi la concurs în anul viitor.

Keywords:

Străşeni , turism , copii

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1609
Populația:
2295 locuitori

Chiperceni este un sat şi comună din raionul Orhei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Chiperceni, Andreevca și Voroteţ. Localitatea se află la distanța de 23 km de oraşul Orhei şi la 69 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2295 de oameni. Satul Chiperceni a fost menționat documentar în anul 1609.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.