13 march 2014, 10:47 Moldovan reality views 11648
Un savant din Moldova a sintetizat o moleculă capabilă să învingă cancerul
Photo: oriens.ro
13 march 2014, 10:47 Moldovan reality views 11648

Un savant din Moldova a sintetizat o moleculă capabilă să învingă cancerul

Profesorul universitar, doctorul în chimie Aurelian Gulea a fost premiat cu aur la Salonul de inventică de la Bruxelles pentru crearea moleculelor anticanceroase. Aceste molecule, sintetizate în urma cercetărilor de laborator timp de 20 de ani, pot combate eficient cancerul – boala care provoacă cele mai multe cazuri de deces din lume.

„Am creat molecule care să lupte cu cancerul. Sînt de sute de ori mai puternice decît orice medicament existent pe piaţa din lumea întreagă", a povestit chimistul.

Aurelian Gulea este specialist în domeniul chimiei anorganice şi fizicii, doctor habilitat în chimie. El a desfăşurat o rodnică activitate ştiinţifică materializată în zece manuale, inclusiv patru în limba franceză, peste 350 de lucrări ştiinţifice în revistele de specialitate naţionale şi internaţionale, 51 de patente şi brevete cu utilizări în biotehnologie, farmaceutică, medicină, industria alimentară şi alte ramuri ale economiei naţionale. Munca savantului a fost apreciată cu numeroase medalii de aur şi argint, precum şi alte distincţii la cele mai prestigioase foruri internaţionale de inventică şi tehnologii noi.

Aurelian Gulea, cavaler al ordinului "Gloria muncii", este membru titular al AŞ din New-York, Doctor Honoris Causa al Universităţii din Iowa/SUA/, inventator de elită al Belgiei, României şi Rusiei, laureat al Premiului Organizaţiei Mondiale de Proprietate Intelectuală, cavaler al Ordinului Regatului Belgia "Merite de inventiori" şi al ordinului "Europeen du Merite" ş.a. Din 1991 conduce catedra de chimie anorganică a Universităţii de Stat din Moldova.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1886
Populația:
227 locuitori

Taraclia este un sat din cadrul comunei Sadîc, raionul Cantemir. Localitatea se află la distanța de 54 km de orașul Cantemir și la 126 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 227 de oameni. Satul Taraclia a fost menționat documentar în anul 1886.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.