08 june 2014, 12:12 Moldovan reality views 8155
Experți: Economia moldovenească se reorientează spre piața UE
Photo: abcnews.md
08 june 2014, 12:12 Moldovan reality views 8155

Experți: Economia moldovenească se reorientează spre piața UE

Economia moldovenească prezintă semne de reorientare tot mai pronunțată spre piața Uniunii Europene. Cel puțin la această concluzie au ajuns experții Centrului Analitic Independent Expert-Grup, în urma unui studiu, care se referă la prima jumătate a anului 2014.

Astfel, în primele cinci luni ale anului curent, volumul exporturilor spre UE a crescut cu 22,5%, în timp ce exporturile spre CSI s-au redus cu 18,8%, față de anul precedent. În acest sens, 53,8% din exporturile Republicii Moldova s-au orientat spre piața comunitară, iar 31,8% - spre CSI. Datele raportului arată că în perioada similară a anului 2013, volumul exporturilor în cele două direcții au fost aproape la egalitate – 44,8% spre UE și, respectiv, 39,9% spre CSI.

Potrivit experților, pierderile cauzate de reducerea cu 35% a exporturilor de băuturi alcoolice și nealcoolice, urmare a restricțiilor aplicate de Federația Rusă, sînt compensate de creșterile exporturilor altor produse. Astfel, în ianuarie-martie, exporturile de cereale şi preparate pe bază de cereale au crescut de 3,1 ori, iar cele de hrană destinată animalelor – de 6,7 ori.

Cu toate acestea, economiștii de la Expert-Grup atenționează că există riscuri de încetinire a creșterii economice în viitorul apropiat. Perspectivele de creștere pentru lunile următoare rămîn influențate de înrăutățirea condițiilor economice din CSI, tensionarea relațiilor economice cu Federația Rusă și conflictul din Ucraina.

Source: www.noi.md

Keywords:

economie , UE , Moldova , CSI

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1919
Populația:
1119 locuitori

Mîndreştii Noi este un sat din cadrul comunei Bilicenii Noi, raionul Sîngerei. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Sîngerei și la 115 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1119 oameni. Satul Mîndreștii Noi a fost înființat în anul 1919.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.