02 june 2016, 09:45 Moldovan reality views 5325
Serviciul 112 ar putea fi activ începînd cu anul curent
02 june 2016, 09:45 Moldovan reality views 5325

Serviciul 112 ar putea fi activ începînd cu anul curent

Serviciul unic integrat al apelurilor de urgenţă 112 va fi pus în aplicare din acest an. Declaraţia a fost făcută de către ministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Vasile Botnari, după o şedinţă cu reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne şi cei ai Ministerului Sănătăţii. Discuţiile au avut loc la solicitarea premierului Pavel Filip.

În cadrul şedinţei, oficialii au discutat despre problemele care au împiedicat, până în prezent, implementarea proiectului. Potrivit lui Vasile Botnari, în scurt timp, Ministerul Tehnologiei Informaţiei se va ocupa de soluţionarea acestei probleme.

„Vom începe implementarea acestui sistem din acest an. În curând vom prezenta în cadrul şedinţelor Executivului trei hotărâri de Guvern privind crearea acestui serviciu şi cred că va fi implementat", a spus Botnari.

La numărul scurt 112 vor deveni accesibile serviciile poliţiei, ambulanței, dar şi a pompierilor.

„Din păcate, din cele circa 250 de mii de apeluri anuale recepționate de către Serviciul de Urgenţă, zece mii de apeluri sunt false. False înseamnă că există un dispecer care mobilizează o echipă, echipajul ajunge la faţa locului, fie este închisă uşa, fie nimeni nu deschide. Am ajuns la concluzia că odată cu implementarea acestui serviciu trebuie să ne revedem toţi pe interior procesele operaţionale", a declarat ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan.

Totodată, autorităţile intenţionează să aplice măsuri mai dure împotriva celor care lansează apeluri false.

„A fost creat un grup de lucru comun între reprezentanţii Ministerului Sănătății şi Ministerul Afacerilor Interne. Vă dau asigurări că în urma studiilor pe care le vor efectua colegii noştri vom veni cu un set de propuneri pentru înăsprirea pedepsei pentru astfel de contravenţii", a spus ministrul de Interne, Alexandru Jizdan.

Proiectul de lege privind crearea Serviciului de Urgență 112 a fost elaborat în anul 2011 de către MTIC. Documentul a fost aprobat de către Guvern abia în 2014 şi a intrat în vigoare un an mai târziu. Costul acestuia se ridică la aproximativ 242 de milioane de lei, bani care vor fi alocaţi din bugetul de stat şi finanţări externe.

Source: trm.md

Keywords:

telefon , servicii , politia , pompieri , medic

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1930
Populația:
44 locuitori

Semionovca este un sat din cadrul comunei Mingir, raionul Hînceşti. Localitatea se află la distanța de 58 km de orașul Hîncești și la 84 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 44 de locuitori. Satul Semionovca a fost întemeiat în anul 1930.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.