25 february 2016, 16:52 Moldovan reality views 5436
Situaţia privind drepturile omului în R. Moldova a degradat în 2015
25 february 2016, 16:52 Moldovan reality views 5436

Situaţia privind drepturile omului în R. Moldova a degradat în 2015

Anul trecut a fost unul dificil pentru Republica Moldova, iar situaţia privind drepturile omului a degradat. Constatarea se regăseşte în Raportul Anual al Asociaţiei obşteşti „Amnesty International Moldova", prezentat în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit directorului executiv al Amnesty International Moldova, Cristina Pereteatcu, situația privind drepturile omului continuă să degradeze în Republica Moldova și în anul curent. „Scandalurile de corupție și criza economică au cauzat o serie de proteste anti-guvernamentale. Numărul de reclamații de tortură și alte rele tratamente a scăzut ușor față de anul 2014, în timp ce impunitatea pentru tortură a rămas la același nivel", a menționat Cristina Pereteatcu.

Conform datelor conținute în raport, în 2015, organele de drept au înregistrate 630 de plângeri privind tortura și tratamentul inuman, cu aproximativ 30 de cazuri mai puțin față de anul 2014.

Președintele Consiliului Amnesty International Moldova, Veaceslav Tofan, consideră că această scădere nesemnificativă se datorează ineficienței sistemului de justiție. „Doar 53 de cazuri sunt anchetate la moment și doar în șase cazuri torționarii au fost pedepsiți cu închisoare. La final avem mai puțin de 1% din cazuri în care torționarii au fost pedepsiți, este absolut inacceptabil, iar acest lucru se datorează unui singur fapt – sistemul de justiție din Republica Moldova nu funcționează. Avem cazuri extrem de grave în care oamenii au fost achitați sau au primit amenzi simbolice", a declarat Veaceslav Tofan.

Potrivit aceluiași raport, pe plan internațional mai mult de 98 de state au torturat sau au tratat inuman oameni, iar peste 30 de state au forțat ilegal refugiații să se întoarcă în țările lor.

Source: trm.md

Keywords:

drepturi , om , Moldova , degradare

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:

Populația:
19 locuitori

Şestaci este un sat din cadrul comunei Prepeliţa, raionul Sîngerei. Localitatea Șestaci se află la distanța de 15 km de orașul Sîngerei și la 95 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 19 oameni.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.