03 march 2016, 15:34 Moldovan reality views 6449
Sute de kilometri de drumuri naţionale vor fi reparate
03 march 2016, 15:34 Moldovan reality views 6449

Sute de kilometri de drumuri naţionale vor fi reparate

Peste 400 de kilometri de drumuri naţionale vor intra în şantier în această lună. Printre principalele trasee care urmează a fi reparate sunt Chişinău - Ungheni, Bălţi - Sărăteni, Chişinău - Giurgiuleşti. Majoritatea drumurilor vor fi reabilitate din fonduri externe.

Chişinău - Ungheni este unul dintre traseele care urmează să intre în reparaţie în acest an. Pe alocuri drumul Chişinău - Ungheni arată ca după război, iar pe unele porţiuni de drum stratul de asfalt practic s-a deteriorat complet. Astfel, şoferii sunt nevoiţi să frâneze brusc sau să iasă de pe traseu pentru a ocoli găurile.

Conducătorii auto se plâng că sunt nevoiţi să îşi repare mai des automobilele din cauza drumurilor proaste:

"Distrugi roţile automobilului, distrugi tot, nimeni nu are grijă de noi, bani cer de la noi, impozitele sunt foarte scumpe".

"Uitaţi-vă ce găuri sunt aici şi distrugi maşina, dar de făcut nu fac nimic. Asigurarea e vreo patru mii de lei pe toate drumurile acestea şi nimic nu fac, au făcut aici o bucăţică, dincolo o bucăţică şi acesta e drum".

"Să facă drumurile mai repejor, să se grăbească, au săpat tot drumul acesta, au distrus şi nu fac nimic. La lucru, toţi, la lucru".

Autorităţile promit că în cel mult două săptămâni vor intra în şantier trei porţiuni de pe drumul Chişinău - Ungheni - Sculeni. La fel, va fi reparat drumul HânceştiLăpuşna-Ialoveni, două porţiuni de pe traseul Bălţi - Sărăteni şi altele două de pe Bălţi - Făleşti - Sculeni.

În prezent, lucrări de reabilitare se execută pe mai multe porţiuni de pe traseul Chişinău - Giurgiuleşti.

"În total planificăm să reparăm anul acest aproximativ 400 kilometri de drum. Dacă este vorba despre reabilitări atunci în mare parte acestea sunt din mijloacele instituţilor financiare internaţionale", a declarat viceministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Vitalie Rapcea.

În total, reabilitarea drumurilor naţionale va costa 235 de milioane de euro. Banii vin din creditele oferite de BERD ŞI BEI.

 

Source: www.publika.md

Keywords:

reparatie , drum , Moldova

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1836
Populația:
2224 locuitori

Ştefăneşti este un sat şi comună din raionul Floreşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Prodăneştii Vechi și Ştefăneşti. Localitatea se află la distanța de 38 km de orașul Florești și la 106 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2224 de oameni. Satul Ștefănești a fost menționat documentar în anul 1836.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.