03 june 2016, 10:25 Moldovan reality views 4800
Când moldovenii ar putea fi chemați la urne pentru a alege șeful statului
03 june 2016, 10:25 Moldovan reality views 4800

Când moldovenii ar putea fi chemați la urne pentru a alege șeful statului

Moldovenii ar putea fi chemaţi la urne, la toamnă, pentru a alege şeful statului. Declaraţia a fost făcută de preşedintele Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase.

La rândul său, preşedintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, a declarat căpregătirile pentru scrutinul prezidenţial vor începe atunci când Parlamentul va modifica legislaţia şi va stabili data alegerilor, care ar putea costa bugetul de stat 50 de milioane de lei.

Legislativul are la dispoziţie două luni de la expirarea mandatului actualului şef al statului, Nicolae Timofti, pentru a iniţia procedura de alegere a unui nou preşedinte al ţării. Termenul începe să curgă din 23 martie.

Între timp, parlamentarii urmează să modifice Legea cu privire la procedura de alegere a preşedintelui Moldovei şi Codul Electoral.

"Codul Electoral în redacţia anului 1999, deci cea existentă până la modificarea Constituţiei stipula perioada electorală de 3 luni de zile, deci 90 de zile, în varianta actuala a Codului Electoral, ajustată la ziua de azi, perioada electorală pentru orice tip de alegeri este 60 de zile, respectiv aici Parlamentul ar trebuie să-şi spună cuvântul", a spus preşedintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan.

După ce va fi stabilită data alegerilor prezidenţiale vor fi create birourile electorale din ţară şi de peste hotare. Preşedintele CEC susţine că şi la acest scrutin va fi utilizat sistemul electronic al alegătorilor. Cât despre cheltuieli, Iurie Ciocan spune că:

"Nu va fi mai ieftin sigur decât un scrutin parlamentar ori un referendum republican, suma necesară ar oscila în jurul cifrei de 50 de milioane de lei".

Vineri, Curtea Constituțională a hotărât că următorul preşedinte al ţării trebuie să fie ales direct de popor şi nu de Parlament aşa cum este acum. Magistraţii au decis revenirea la practica prevăzută în Legea Supremă până în 2000.

Ţara noastră a avut doi preşedinţi aleşi de popor. Este vorba despre Mircea Snegur şi Petru Lucinschi.

Source: www.publika.md

Keywords:

președinte , alegeri

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1431
Populația:
4465 locuitori

Mihăileni este un sat şi comună din raionul Rîşcani. Mihăileni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Rîșcani și la 187 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 4465 locuitori. Satul Mihăileni a fost menționat documentar în anul 1431.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.