03 september 2016, 15:34 Moldovan reality views 7142
Misteriosul preparat cu care s-a dopat Maria Șarapova se produce şi în Moldova
03 september 2016, 15:34 Moldovan reality views 7142

Misteriosul preparat cu care s-a dopat Maria Șarapova se produce şi în Moldova

Scandalul de dopaj iscat în sportul internaţional se extinde. Astfel mai mulţi sportivi renumiţi din Rusia au fost depistaţi pozitiv la preparatul meldoinium, cu denumire comercială Mildronate.

Meldonium - o substanţă nespecifică

După jucătoarea de tenis Maria Șarapova și patinatorii de viteză Semion Elistratov și Pavel Kulijnikov, dar și Ekaterina Bobrova și Dmitri Soloviov, campioni olimpici la patinaj artistic în proba pe echipe la JO 2014 de la Soci, un alt sportiv rus a fost controlat pozitiv la meldonium, voleibalistul Aleksandr Markin.

Anterior au fost depistaţi pozitiv şi sportivi din Ucraina, Suedia, Etiopia etc.

Cel mai mediatizat este totuşi cazul Mariei Şarapova. fostă numărul unu mondial, care a anunţat pe 7 martie, că a fost depistată pozitivă la controlul antidoping în timpul primului turneu de Mare Șlem al anului, Australian Open, în luna ianuarie 2016.

Proba a fost analizată de un laborator autorizat al Agenţiei Mondiale Antidoping (WADA). Testul antidoping a fost pozitiv, cu identificarea substanţei interzise Meldonium. În conformitate cu regulamentul Programului Antidoping din Tenis (TADP), Maria Şarapova a fost pusă sub învinuire, pe 2 martie, pentru încălcarea normelor în vigoare.

Federaţia Internaţională de Tenis precizează că Maria Şarapova a recunoscut faptul că i-a fost administrată substanţa Meldonium şi implicit acurateţea rezultatului testării.

Întrucît Meldonium este catalogată drept "o substanţă nespecifică", în conformitate cu normele WADA (şi, prin urmare, TADP), privind lista substanţelor interzise şi a metodelor interzise, Maria Şarapova va fi suspendată provizoriu, începînd cu 12 martie, pînă la determinarea cauzei.

Substanţele specifice sînt cele pentru care, dacă sînt descoperite în corpul unui atlet, poate exista o explicaţie credibilă, care să nu reprezinte un caz de dopaj, întrucît astfel de substanţe se pot regăsi şi în mod natural în corpul uman.

''Maria Șarapova va fi suspendată provizoriu din data de 12 martie'', pînă la judecarea cazului său, a anunțat forul internațional.

Regulamentele prevăd suspendări de pînă la patru ani, dar relatările legate de acest caz evidențiază mai probabilă o suspendare de un an.

Agenția Mondială Antidoping a precizat că medicamentul folosit de Șarapova, meldonium, a fost inclus pe lista substanțelor interzise, începînd cu data de 1 ianuarie, "din cauza dovezilor referitoare la utilizarea sa de către sportivi cu intenția de îmbunătățire a performanțelor sportive".

Meldonium nu este aprobat în SUA şi alte state occidentale, dar este disponibil în Rusia, Letonia și alte ţări din spaţiul postsovietic.

Produs şi în Moldova

În prezent el este autorizat spre vînzare liberă în Republica Moldova şi chiar se produce aici. Astfel compania Balkan Pharmaceuticals SRL produce acest preparat sub denumirea comercială meldoniu, care potrivit datelor Agenţiei Medicamentului se produce în trei variante: soluţie injectabilă şi două tipuri de capsule.

De asemenea preparatul era achiziţionat şi pentru necesităţile spitalelor. De exemplu chiar pentru anul 2015 s-au cumpărat preparate sub formă de soluţie injectabilă.

În Republica Moldova îşi comercializază varianta originală a acestui preperat, Mildronat, compania Grindeks din Letonia, care deţine şi drepturile de autor.

În afară de Grindeks în Moldova şi-a înregistrat preparatele ce conţin substanţa activă meldonium, fabrica din Darniţa, Ucraina (Metamax), Zdorovie SRL din Ucraina, (Mildralex-Zdorovie), Olainfarm SA, Letonia; Sopharma AD, Bulgaria (Vazonat). Preţurile la producător înregistrate de Agenţia Medicamentului oscilează între 38 şi 166 de lei pentru o cutie.

Folosit în Armata Sovietică

Inventator al meldoniumului este letonul Ivars Kalvins.

Potrivit Washington Post, meldoniumul a fost folosit pentru început în timpul invaziei sovietice din Afghanistan, iar soldaţii îl luau pentru a-şi menţine concentrarea în conditii de stres.

"Medicamentul, produs in prima faza in cantitati mici in laboratoare, a devenit o parte din dieta zilnica a soldatilor sovietici, fiind folosit atat de piloti, de cei ce se aflau in submarine si de cei ce au luat parte la razboiul din Afghanistan", a scris ziarul Diena din Letonia în 2009.

La rîndul sau, Kalvins afirma, încă în 2009, ca soldaţii din Armata Sovietică nu ştiau ca primesc acest medicament. "Cu toţii primeau, dar nu ştiau ce este. Nimeni nu a intrebat vreodata", a comentat Kalvins.

După includerea preparatului în lista substanelor interzise, Ivars Kalvins a declarat că la mijloc sînt jocuri politice.

"E o prostie ca mildronatul să fie inclus în lista substanțelor interzise pentru a fi utilizate de către sportivi. Nu există studii clinice care să arate că el este într-adevăr un instrument care îmbunătăţeşte performanţele fizice ale sportivilor. Aici mai degrabă miroase a politică", a declarat într-un interviu pentru BBC Ivars Kalvins.

Meldonium este recomandată în tratamentul anginei şi a infractului miocardic, dar dă rezultate şi în deficienţele neurologice şi în prevenirea diabetului. Meloniumul poate îmbunătăţi rezistenţa sportivilor, poate grăbi recuperarea după exerciţii, poate proteja împotriva stresului şi poate stimula activitatea şi funcţiile sistemului nervos.

În 2013, meldonium a fost pentru prima dată pus în discuţie pentru o eventuală retragere de pe lista substanţelor premise.

Source: www.mold-street.com

Keywords:

dopaj , medicamente , Moldova

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1709
Populația:
947 locuitori

Zăzuleni este un sat din cadrul comunei Popencu din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 29 km de orașul Rîbnița și la 91 km de Chișinău. Populaţia satului Zăzuleni alcătuia 947 de oameni în anul 2012. Satul Zăzuleni a fost menționat documentar în anul 1709.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.