03 october 2016, 10:30 Moldovan reality views 5785
În Moldova ar putea fi introdus impozitul pe avere
03 october 2016, 10:30 Moldovan reality views 5785

În Moldova ar putea fi introdus impozitul pe avere

În proiectul politicii bugetar-fiscale pentru 2016 este stipulată o prevedere care presupune introducerea impozitului pe avere.

Potrivit documentului, taxa urmează să fie achitată de proprietarii imobilelor cu o suprafaţă mai mare de 120 de metri pătraţi şi cu valoare cadastrală care depăşeşte suma de 1,5 milioane de lei.

Cota impozitului va constitui 0,8 la sută din preţul imobilului. De exemplu, pentru o casă, care costă 2 milioane de lei, impozitul pe avere va fi de 16.000 de lei. Proprietarul locuinţei va trebui să achite taxa până în data de 25 decembrie.

Potrivit ministrului Finanţelor, Octavian Armaşu, în urma încasării acestui impozit,venitul anual în bugetul de stat va fi de aproape 100 de milioane de lei: "Anul acesta este primul pas în direcţia aceasta, pe care noi o propunem spre aprobarea Parlamentului. Aceste mecanism de impozitare va putea fi aplicat şi pe alte bunuri de lux."

Proiectul a fost dezbătut în cadrul Comisiei naţionale pentru consultări şi negocieri colective, conduse de ministrul Economiei, Octavian Calmâc. Reprezentanţii sindicatelor, care fac parte din aceasta comisie, salută introducerea noului impozit.

"Noi considerăm că este un lucru bun. Cei care locuiesc în lux, trebuie să plătească pentru acest lux, prin anumite impozite", a spus liderul sindical Sergiu Sainciuc.

Iar unii reprezentanţi ai patronatelor au avut obiecţii pentru introducerea măsurilor propuse.

"În privinţa impozitului pe avere nu este o claritate de formulare. Acest lucru va putea căuza corupţie şi litigii care costă bani şi iau timp, incluisiv pentru stat, nu numai pentru agenţii economici", a spus un fruntaş din cadrul patronatelor Igor CRAPIVCA.

Proiectul politicii bugetar-fiscale mai prevede introducerea din 2017 a impozitului pe autovehiculele, înmatriculate în Moldova. Cota acestui impozit va depinde de capacitatea motorului. Documentul va intra în vigoare după ce va fi examinat de Guvern şi Parlament.

Source: www.publika.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XX
Populația:
29 locuitori

Iachimeni este un sat din raionul Edineţ, în componenţa comunei Constantinovca. Conform datelor recensămîntului din anul 2004 în satul Iachimeni trăiau 29 de locuitori. Localitatea se află la o distanţă de 22 km de oraşul Edineţ și la 224 km de oraşul Chișinău. Satul Iachimeni a fost  întemeiat la începutul secolului XX.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.