15 may 2016, 12:10 Moldovan reality views 7105
Casele de schimb valutar din Moldova vor modifica cotația valutelor pe parcursul zile
15 may 2016, 12:10 Moldovan reality views 7105

Casele de schimb valutar din Moldova vor modifica cotația valutelor pe parcursul zile

În Moldova casele de schimb valutar vor avea posibilitate să modifice cursul valutelor pe parcursul zilei de muncă, notează NOI.md.

Acest fapt este prevăzut de amendamentele la Legea privind reglementarea valutară, pe care Parlamentul le-a adoptat în lectura a doua.

Se prevede că acordarea dreptului de a modifica a cursurile de schimb CSV pe parcursul zilei va spori concurența pe piața operațiunilor de schimb valutar pentru persoanelor fizice.

Proiectul de lege acordă Băncii Naționale a Moldovei dreptul de a stabili frecvența modificărilor de către casele de schimb valutar a cursurilor de cumpărare și vînzare a valutei pe parcursul zilei lor de muncă.

Concomitent, în contextual protecției drepturilor consumatorilor, documentul stabilește pentru casele de schimb valutar cerința de a informa cetățenii despre aplicarea noilor cursuri valutare prin anunțarea (afișarea) acestei informații pînă la realizarea operațiunilor de schimb valutar.

Pentru a nu admite modificări nefondate ale cursurilor valutelor, caselor de schimb valutar vor fi obligate să implementeze proceduri interne, care vor reglementa ordinea modificării în cadrul programului de muncă cursurile de schimb (principiile/cauzele modificării cursului de schimb etc.).

În afară de aceasta, pentru a exclude posibilele fraude cu cotația unor valuate străine, cu care se realizează cel mai mare număr de tranzacții, proiectul de lege stipulează obligația punctelor de schimb să stabilească cursurile de cumpărare și vînzare a dolarului SUA, euro și lirei sterline, leului românesc și hrivnei ucrainene – pînă la două cifre după virgule, iar a rublei rusești – pînă la trei.

În prezent instituțiile de schimb valutar nu au dreptul să modifice pe parcursul zilei de muncă cursurile de cumpărare și vînzare, stabilite pentru operațiunile valutare în numerar cu persoanele fizice.

Dacă atare operațiuni sînt efectuate de instituțiile de schimb valutar în regim diurn, ele sînt în drept să stabilească două perioade identice de activitate. În acest caz, CSV pot stabili diferite cursuri de cumpărare și vînzare separate pentru fiecare perioadă, care nu pot fi modificate pe parcursul perioadei respective.

Source: www.noi.md

Keywords:

lege , schimb valutar

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1809
Populația:
5054 locuitori

Cişmichioi este un sat şi comună din UTA Găgăuzia. Cişmichioi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 108 km de municipiul Comrat și la 207 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 5054 de oameni. Satul Cişmichioi a fost întemeiat în anul 1809.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.