20 may 2016, 10:45 Moldovan reality views 6446
Vopselele cu plumb, ar putea fi interzise!
20 may 2016, 10:45 Moldovan reality views 6446

Vopselele cu plumb, ar putea fi interzise!

Ministerul Mediului îndeamnă moldovenii să renunțe la vopselele pe bază de dizolvanți chimici, întrucât au un conţinut mare de plumb. Organizaţia Mondială a Sănătăţii consideră expunerea la aceste metale grele drept unul din primele zece pericole pentru mediu și sănătate.

Specialiştii susţin că otrăvirea cu plumb poate afecta pe viață sănătatea copiilor, inclusiv prin IQ scăzut, dificultăţi de învăţare, hipertensiune și convulsii.

Ministerul Mediului a elaborat un proiect de lege prin care interzice utilizarea plumbului la producerea vopselelor. Documentul a fost aprobat de Guvern şi urmează să fie discutat în Parlament.

În plan mondial, Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu și Organizaţia Mondială a Sănătăţii au ca obiectiv eliminarea plumbului din vopsea până în anul 2020. În prezent, 65 de țări au raportat că nu au prevederi legale obligatorii în acest sens.

Între timp, studiile efectuate în 37 de țări au arătat că vopselele cu un conținut ridicat de plumb sunt disponibile pe scară largă consumatorilor.

Conform datelor statistice, în ultimii cinci ani, Moldova a produs, anual, aproximativ 14.000 de tone și a importat aproape 7.000 tone de coloranţi, pigmenţi, lacuri şi vopsele dizolvate.

Source: www.publika.md

Keywords:

vopsea , interdicţie , sanatate

Comments

 (1)
  • #1 user Reply Quote selected
    Решили добить молдавскую экономику. Ну сколько краски у нас производят? сейчас все везут из еурОПЫ. А предлог хороший - забота о нашем здоровье...
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1661
Populația:
739 locuitori

Iorjniţa este un sat din cadrul comunei Cosăuţi, raionul Soroca. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Soroca și la 163 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 739 de oameni. Satul Iorjnița a fost menționat documentar în anul 1661.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.