06 september 2016, 10:20 Moldovan reality views 4793
Amenzile ar putea crește de cîteva ori
06 september 2016, 10:20 Moldovan reality views 4793

Amenzile ar putea crește de cîteva ori

Amenzile ar putea creşte de cîteva ori. Guvernul a aprobat un proiect de lege prin care unitatea convenţională, folosită pentru calcularea sancţiunilor, a fost majorată de la 20 de lei la 50 de lei şi 50 de bani.

Iar în cazul în care persoanele pedepsite vor refuza să plătească amenda, atunci acestea riscă închisoare de pînă la 30 de zile sau muncă în folosul comunităţii.

Dacă în prezent furtul unui automobil se pedepseşte cu o amendă de şase mii de lei, atunci noile modificări prevăd ca aceasta să crească până la 15 mii de lei. Pentru huliganism, sancţiunea va ajunge la peste 35 de mii de lei. În cazul acordării mitei, amenda maximă va fi de aproape un milion de lei, iar cei care vor accepta şpagă vor fi amendaţi cu puţin peste jumătate de milion.

Ministrul Justiţiei, Vladimir Cebotari, a explicat că valoarea unităţii convenţionale va fi revizuită în fiecare an.

"Mecanismul propus de formare a unităţii convenţionale este de un procent din salariul mediu prognozat pe economie care se aprobă o dată în an. Aceasta ar însemna că în timp sancţiunile vor fi direct proporţionale şi vor evolua cu situaţiile social economice din Republica Moldova", a declarat ministrul Justiţiei, Vladimir Cebotari.

Documentul vine cu sancţiuni mult mai dure pentru şoferii care conduc în stare de ebrietate. Amenzile ar putea creşte de opt ori şi vor fi majorate de la trei mii pînă la peste 25 de mii de lei.

De asemenea, va fi considerat beat șoferul care va avea jumătate de gram de alcool într-un litru de sânge şi nu un gram cît este acum.

"Să luptăm cu cei care sunt în stare de ebrietate la volan şi pun în periocol vieţile oamenilor. Vreau să mergem fără cruţare şi în acest caz amenzile urmează să fie mărite până la 25 de mii de lei", a specificat prim-ministrul Pavel Filip.

Totodată, şi achitarea salariilor în plic va fi sancționată. Persoanele fizice vor fi amendate cu 25 de mii de lei, iar persoanele juridice - cu 75 de mii de lei.

Iar infracţiunile grave ar putea fi considerate abaterile pentru care amendadepăşeşte suma de 100 de mii de lei, şi nu de 40 de mii de lei cum este în prezent. Prevederile vor intra în vigoare după ce vor fi aprobate şi de către Parlament.

Source: www.publika.md

Keywords:

amenda , guvern , proiect , lege

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1813
Populația:
13756 locuitori

Taraclia este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Taraclia. Amplasat în sudul stepei Bugeacului, pe partea stîngă a rîului Lunguţa, oraşul Taraclia este situat la o distanţă de 161 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului Taraclia constituie 13756 locuitori. Localitatea Taraclia a fost înfiinţată în anul 1813 de colonişti moldoveni, bulgari şi găgăuzi care s-au strămutat din teritoriile de dincolo de Prut şi Dunăre.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.