16 june 2016, 15:30 Moldovan reality views 9114
Acțiunea
16 june 2016, 15:30 Moldovan reality views 9114

Acțiunea "Lumînarea memoriei 2016" de Ziua Memoriei și Durerii (Foto)

Organizațiile obștești "Clubul Istorico-patriotic Rus" și "August", în cadrul proiectului comun "Șag k Pobede" îi invita pe toți doritorii să participe la acțiunea "Lumînarea memoriei 2016", dedicată Zilei Memoriei și Durerii – 22 iunie, celei de-a 75-ea Aniversări de la începutul Marelui Război pentru Apărarea Patriei în Moldova.

În acest an evenimentul va avea loc la Complexul Memorial "Victoria", de lîngă satul Leușeni, raionul Hîncești. În iunie 1941 pe vîrfurile de dealurilor din apropierea satului au opus rezistență dîrză inamicului, care îi depășea numeric de multe ori, soldații Regimentului 161-de infanterie, a Diviziei Moldovenești de Infanterie 95. În urma eforturilor enorme ostașii au reușit să oprească înaintarea inamicului în adîncul teritoriului nostru. După luptele din Moldova Divizia a participat la apărarea Odesei și Sevastopolului, acoperindu-se pentru totdeauna de glorie. Trei ani mai tîrziu, pe aceste înălțimi, cu o mare a victorie a trupelor sovietice a fost finalizată Operațiunea Iași-Chișinău a Fronturilor al 2-lea și al 3-lea Ucrainene. În amintirea acestor pagini eroice ale istoriei Patriei noastre în anul 1965 a fost înălțat Complexul Memorial "Victoria". La poalele dealului au fost înhumate rămășițele ostașilor necunoscuți din Regimentul 161-lea de Infanterie a Diviziei Moldovenești de Infanterie, au fost instalate basoreliefuri, care descriau cursul Operațiunii Iași-Chișinău, iar în partea de sus a fost parcat pentru eternitate legendarul vehicul de luptă - tancul T-34, care a participat la eliberarea Moldovei de fascism.

În cadrul acțiunii "Lumînarea memoriei-2016" participanții sînt invitați să amenajeze monumentul, precum și zona înconjurătoare. După finisarea lucrărilor de amenajare pe toți îi așteaptă un program cultural care include luări de cuvînt ale veteranilor Marelui Război pentru Apărarea Patriei, istoricilor militari, colectivelor de creație, demonstrația materialelor foto și video de arhivă, interpretarea cîntecelor militare sub chitară, pregătirea terciului de război.

În dimineața zilei de 22 iunie toți participanții vor aprinde lumînări în memoria celor căzuți în timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei.

Acțiunea se va desfășura pe 21-22 iunie.

Locul desfășurării: Complexul Memorial "Victoria", km 103 de pe șoseaua Chișinău-Leușeni.

Data, ora și locul de întrunire a participanților: 21 iunie (marți), ora 17.30, parcarea din fața Complexului Memorial "Eternitate" (Chișinău)

Participanții trebuie să aibă asupra lor: o pătură, tacîmuri (o cană, o ceașcă, o lingură), lanterna, soluție împotriva țînțarilor. Cod vestimentar - casual.

Întoarcerea la Chișinău: 22 iunie, ora 7 dimineața.

Participarea la acțiune este voluntară și gratuită! Cerință obligatorie – înregistrarea pe listele organizatorilor.

Pentru înregistrare vă rugăm să contactați:

ripk@inbox.ru 079 63 93 01 Alexei

august1944md@gmail.com 079 06 18 51 Vasile

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1955
Populația:
650 locuitori

Şurii Noi este un sat din cadrul comunei Şuri, raionul Drochia. Localitatea se află la distanța de 4 km de orașul Drochia și la 185 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 650 de oameni. Satul Şurii Noi a fost înființat în anul 1955.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.