16 june 2016, 16:45 Moldovan reality views 4975
Cît au cheltuit părinții pentru educația copiilor lor
16 june 2016, 16:45 Moldovan reality views 4975

Cît au cheltuit părinții pentru educația copiilor lor

Pe parcursul anului 2015, părinţii din Republica Moldova au cheltuit pentru educaţia copiilor lor circa 2.367,6 milioane de lei.

Astfel, cheltuielile pentru un copil la școală au crescut cu circa 58% comparativ cu 2012. Aceasta arată datele ultimului studiu privind etica şi integritatea academică în învăţămîntul general, realizat de către Institutul de Politici Publice, în parteneriat cu Centrul „CBS-AXA", transmite IPN.

În total, pe parcursul unui an, părinţii achită pentru educaţia elevilor circa 6,7 mii de lei. Media cheltuielilor la oraș este de 6.699 de lei, iar cea în mediul rural este de 6.554 de lei. Totodată, studiul arată că cei mai mulți bani sînt cheltuiți pentru îmbrăcămintea şi încălţămintea pentru şcolari, rechizite şcolare şi pentru luarea mesei la şcoală.

De altfel, în cercetarea sociologică se menţionează că peste 50% dintre părinţii respondenţi cunosc despre gestionarea banilor colectaţi drept contribuţie de asociaţiile părinteşti, 18% cunosc foarte puţin, iar 17% dintre părinţi nu cunosc nimic.

Însă întrebați fiind dacă ar rămîne la discreţia lor să achite sau nu contribuţiile băneşti pentru necesităţile şcolii, aproape jumătate dintre părinți ar renunţa să facă aceste plăţi, fiecare al treilea părinte precizînd că ar continua să ofere suport instituţiilor preuniversitare pentru a îmbunătăţi condiţiile de studiu, iar 1,2% dintre părinţi au declarat că în scopul sporirii calităţii studiilor, ar fi dispuşi să plătească şi mai mult.

Studiul a fost realizat pe un eşantion de 605 părinţi pe parcursul lunii aprilie 2016. Marja de eroare a acestuia este de 4%.

Source: zugo.md

Keywords:

bani , copii , educatie

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1850
Populația:
276 locuitori

Plop este un sat din cadrul comunei Coşcalia, raionul Căuşeni. Localitatea se află la distanța de 44 km de orașul Căușeni și la 69 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 276 de oameni. Satul Plop a fost menționat documentar în anul 1850.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.