21 june 2016, 12:40 Moldovan reality views 6816
În Moldova vor fi implementate noi metode de îmbuteliere a vinurilor
21 june 2016, 12:40 Moldovan reality views 6816

În Moldova vor fi implementate noi metode de îmbuteliere a vinurilor

Vinificatorii din Republica Moldova vor implementa noi metode de îmbuteliere a vinurilor pentru a păstra calitatea băuturii.

Oficiul Național al Viei și Vinului, în colaborare cu Combinatul de Vinuri „Cricova", a organizat seminarul „Îmbutelierea sterilă «la rece» a produselor vitivinicole de calitate" – proces important pentru păstrarea calităților vinului.

Peste 70 de vinificatori, reprezentanți ai 38 de companii, au avut posibilitatea să viziteze linia de îmbuteliere sterilă „la rece" a vinurilor la Combinatul „Cricova".

Directorul Oficiului Național al Viei și Vinului (ONVV), Dumitru Munteanu, a menționat că acest eveniment este parte a eforturilor ONVV îndreptate spre sporirea calității și competitivității vinului Moldovei pe piețele externe.

Dumitru Munteanu a subliniat că producerea vinurilor cu indicația geografică protejată și denumirea de origine protejată este o prioritate strategică, deoarece acestea au o legătură certificată cu regiunea din care provin, oferind o valoare adăugată mai înaltă și o garanție a calității pentru consumator.

Îmbutelierea sterilă „la rece" presupune respectarea unui număr de puncte critice de control igienic la linia de îmbuteliere (proprietățile apei și ale aerului, sticla, dopul, comunicațiile, igiena spațiului și a personalului, produsul etc.), astfel păstrîndu-se calitatea vinului îmbuteliat. Acest proces este indicat în caietul de sarcini și este una dintre cerințele obligatorii pentru companiile care produc vinuri cu IGP/DOP.

Experta în vinificație din cadrul ONVV Elizaveta Breahnă a menționat că în prezent, vinurile produse în Moldova sînt îmbuteliate în proporții mari „la cald", ceea ce nu permite păstrarea tuturor proprietăților produsului din sticlă.

„Ne-am propus să susținem dezvoltarea sectorului, informîndu-i pe specialiștii întreprinderilor din domeniu despre faptul că doar prin aplicarea tehnologiei de îmbuteliere «la rece» putem atinge standardele europene. Prin acest seminar le oferim instrumente și informații cu privire la aspectele practice şi teoretice ale îmbutelierii sterile «la rece», care vor ajuta producătorii să producă vinuri de calitate înaltă", a subliniat experta.

Reprezentanții companiilor „Mileștii Mici", „Lion Gri", „Basarabia Lwin Invest" și ai altor întreprinderi vinicole au menționat că îmbutelierea „la rece" a vinurilor îmbunătățesc calitățile gustative ale produselor, de aceea ei vor face tot posibilul pentru a aplica această metodă la întreprinderile lor și la producția vinurilor cu denumiri geografice protejate.

Source: www.noi.md

Keywords:

vin , Metodă

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1447
Populația:
319 locuitori

Ocniţa-Răzeşi este un sat din cadrul comunei Cucuruzeni, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 17 km de orașul Orhei și la 62 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 319 oameni. Satul Ocniţa-Răzeşi a fost menționat documentar în anul 1447.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.