07 october 2016, 09:30 Moldovan reality views 4576
Agricultura ecologică va fi promovată în rândul fermierilor de pe ambele maluri ale Nistrului
07 october 2016, 09:30 Moldovan reality views 4576

Agricultura ecologică va fi promovată în rândul fermierilor de pe ambele maluri ale Nistrului

Patru asociaţii de pe ambele maluri ale râului Nistru au creat o platformă de cooperare pentru a promova agricultura ecologică. Este vorba de Asociaţiile „Cutezătorul" şi „EcoAgriNord", din oraşul Făleşti, cu asociaţiile „Vitality" din Tiraspol şi „Belii most" din satul Chițcani, raionul Slobozia. Activităţile comune, realizate în cadrul platformei de cooperare sunt finanţate de Uniunea Europeană, prin intermediul Programului „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii", implementat de PNUD Moldova, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al echipei programului, proiectul va dura 16 luni şi va contribui la schimbarea paradigmei de dezvoltare rurală, reducerea sau minimizarea utilizării îngrăşămintelor chimice şi a pesticidelor, dar şi respectarea asolamentului. Vor fi create trei loturi demonstrative de cultivare a porumbului şi florii-soarelui, şi a căpşunii. Loturile vor convinge fermierii de avantajele aplicării tehnologiilor prietenoase mediului - prelucrarea solului fără implicarea substanţelor chimice.

Proiectul prevede şi instruirea a 12 formatori care ulterior vor acorda asistenţă fermierilor în producerea, certificarea, iniţierea afacerilor agricole, dar şi în comercializarea produselor. Totodată, în premieră, în stânga Nistrului va fi creat un Centru de Informare şi Consultanţă în Agricultură şi o Asociaţie a Producătorilor de Produse Ecologice şi Calitative.

Concomitent, proiectul va contribui la sporirea încrederii între oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului, prin implicarea în activităţi comune de dezvoltare economică și socială a reprezentanţilor autorităţilor locale, instituţiilor ştiinţifice de profil, ONG-urilor şi comunităţilor de afaceri.

Source: www.ipn.md

Keywords:

ecologie , agricultura

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1930
Populația:
10 locuitori

Chirilovca este un sat din cadrul comunei Halahora de Sus, raionul Briceni. Satul se află la o distanță de 14 km de orașul Briceni și la 223 km de Chișinău. Populația satului constituie 10 locuitori. Satul Chirilovca a fost întemeiat în anul 1930, trăgîndu-și denumirea  de la numele primului gospodar stabilit în acea zonă.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.