25 august 2016, 16:30 Moldovan reality views 3622
Ce creştere a exporturilor se aşteaptă în Moldova
25 august 2016, 16:30 Moldovan reality views 3622

Ce creştere a exporturilor se aşteaptă în Moldova

Ministerul Economiei prognozează creșterea exportului de mărfuri în perioada anilor 2017-2019 cu circa 5,7% anual, iar a importurilor – cu circa 4,7% anual, notează NOI.md.

Acest fapt este prevăzut de noua prognoză a indicilor macroeconomici pe anii 2017-2019, efectuată de instituţie.

Printre factorii principali care vor contribui la majorarea treptată a exporturilor în perioada de prognoză specialiştii instituţiei de resort nominalizează: restabilirea cererii externe, ofertei interne la produsele agricole, creșterea calitativă a exporturilor, în special, datorită investițiilor efectuate în extinderea şi reînnoirea bazei tehnologice, şi, respectiv, integrarea produselor moldovenești în fluxurile internaţionale.

Reprezentanții Ministerului Economiei au menţionat că, în scopul extinderii şi diversificării piețelor de export pentru produsele moldovenești, precum şi ținînd cont de existenţa unui interes sporit din partea agenților economici autohtoni din domeniul agroalimentar de a stabili relații comerciale cu China și Egiptul, instituţia a inițiat consultări privind oportunitatea negocierii unor eventuale acorduri de comerț liber interstatale cu ţările respective.

Mai mult, în viitorul apropiat va intra în vigoare Acordul de comerț liber între Moldova şi Turcia, care va liberaliza schimburile comerciale între ambele țări pentru circa 9 mii de poziții tarifare.

Acordul în cauză are drept scop promovarea comerțului reciproc, dezvoltarea relațiilor economice dintre țări, contribuie la eliminarea barierelor în calea comerțului şi extinderea schimburilor comerciale, precum şi crearea condițiilor pentru continuarea atragerii investițiilor, în special pentru dezvoltarea celor mixte în ambele state.

Potrivit Ministerului Economiei, majorarea volumului importurilor în următorii trei ani va fi condiționată de restabilirea cererii interne, în special pentru materia primă de import din partea mediului de afaceri, majorarea fluxului de investiții, în special a mașinilor, aparatelor electrice, produselor minerale.

Ponderea majoră în totalul importurilor va reveni, în special, resurselor energetice, datorită creșterii economice preconizate în sectoarele de bază ale economiei, dar mai ales a prețurilor la gaze naturale şi petrol.

Source: www.noi.md

Keywords:

export , Moldova , economie

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1907
Populația:
430 locuitori

Andreevca este un sat și comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Pîcalova, Șmalena și Andreevca. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Rîbnița și la 124 km de Chișinău. Conform datelor din anul 2008, populaţia satului constituia 430 de oameni. Satul Andreevca a fost întemeiat în anul 1907.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.